czwartek, 31 maja 2012

Ciasteczka z masłem orzechowym / Peanut butter cookies


Jakiś czas temu moja przyjaciółka Ula powiedziała, że zrobiła pyszne ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis dostała od Ani, bo Ania była nimi zachwycona. No i chwilę później przepis znalazł się w mojej skrzynce mailowej. Domowe masło orzechowe już mam, więc oczywiste było, że zrobię i ciasteczka. Szczególnie, że takich orzechowych nigdy nie robiłam. Jak ciasteczka – to oczywiście w nocy. Jakoś weszło mi to już w nawyk, że ciasteczka piekę późnym wieczorem albo w nocy, a potem kładę się spać w słodkim zapachu roznoszącym się po całym domu. Uwielbiam to!
Ciasteczka z masłem orzechowym są dość nietypowe. Takie słodko-słone. Mają w sobie coś wciągającego. Moim zdaniem idealnie pasuje do nich małe mocne espresso albo szklanka zimnego mleka. Moi testerzy mieli bardzo podzielone zdania co do tych ciasteczek. Jednym nie bardzo smakowały, a  inni sięgali po kolejne i mówili, że im więcej ich zjadają, tym bardziej im smakują. A więc co kto lubi.



Składniki:
·         1 szklanka masła orzechowego (kupnego lub domowego takiego jak to, może być gładkie lub z kawałkami orzechów)
·         125g masła w temperaturze pokojowej
·         230g cukru
·         1 jajko
·         1 łyżeczka esencji waniliowej
·         220g mąki pszennej
·         1 łyżeczka sody
·         szczypta soli

Masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrem. Dodać jajko i esencję waniliową i ponownie utrzeć. Mąkę przesiać z solą i sodą, dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki o średnicy ok. 3cm i układać na blasze, zachowując 2-centymetrowe odstępy. Mi weszło po 20 ciasteczek na blachę, a w sumie wyszło ich około 50 sztuk. Ciasteczka piec w temperaturze 180°C przez 12 min. Ja pierwszą partię trochę przypaliłam od dołu, więc potem wyłączyłam grzanie dolne i następne ciasteczka wyszły idealnie.

Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Wyglądaja bardzo kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam, ale czuję że byłabym w tej grupie, która nie mogła się od nich oderwać...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham masło orzechowe, mojemu alergikowi go nie podam ale dla reszty domowników zrobię Twoje ciasteczka, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem niesamowicie ciekawa ich smaku, bo smak masła orzechowego nie przypadł mi niestety do gustu, ale Twoje ciasteczka wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyciągam łapkę po jedno takie pyszne ciasteczko:-)

    OdpowiedzUsuń