wtorek, 10 stycznia 2012

Paluszki serowe / French pastry cheese sticks


Kruche i słone. Mała przekąska, którą robi się w kilka minut. Świetna na imprezy jako alternatywa dla kupnych słonych paluszków.


Składniki:
·         opakowanie ciasta francuskiego
·         1 jajko
·         100g żółtego sera

Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na dwie części, a następnie na paseczki o szerokości około 1,5 cm. Paski ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skręcając je 2-3 razy. Skręcone paseczki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać drobno startym żółtym serem. Piec w 200°C przez około 10min. Paluszki łatwo się przypiekają, więc trzeba ich pilnować. Przed zdjęciem z blachy zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

czwartek, 5 stycznia 2012

Szarlotka / Apple pie


Szarlotka to ciasto, które można zrobić zawsze i szybko. Oczywiście pod warunkiem posiadania spiżarni wyposażonej w litrowe słoiki z duszonymi jabłkami z cukrem. Jeżeli nie ma się spiżarni ani gotowych jabłek, można je przygotować, kiedy ciasto będzie się chłodziło.
Na działce dziadków rosną dwie antonówki, które dają śliczne zielone jabłka. Kiedy już najemy się do woli placków z jabłkami, zabieramy się do robienia przetworów. I tak w spiżarni i szafkach lądują kolejne słoiki z duszonymi jabłkami i słodkim sokiem jabłkowym. Dlatego w mojej spiżarni nigdy ich nie brakuje.


Składniki na ciasto:
·         375 g zimnego masła
·         1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
·         1 jajko
·         3 szklanki mąki
·         1 niepełna szklanka cukru
·         1 łyżka gęstej śmietany

Składniki na nadzienie z jabłek:
·         8 jabłek (ja zazwyczaj używam antonówek)
·         ½ szkl. cukru

Na stolnicę wysypać cukier. Dodać całe masło i pokroić je w cukrze nożem na małe kawałeczki. Dodać pozostałe składniki, wyrobić szybko ciasto (kruche ciasto lubi zimno, najlepiej wyrabiać je zimnymi rękami) i wstawić do zamrażalnika na ½ ÷1 h.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić do garnka, dosypać cukier i dusić przez 20-30 min. na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Nadzienie odstawić do ostygnięcia.

Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Ja do szarlotki najczęściej używam płaskiej blachy 40x25 cm. Ciasto pokroić na plastry grubości ok. 4 mm. 2/3 ciasta wyłożyć dno oraz boki blaszki, a następnie ugnieść je tak, żeby cała blacha była równo pokryta. Na tak przygotowane spód wyłożyć nadzienie z jabłek i przykryć pozostałymi plastrami ciasta, na tyle na ile go starczy. Mi najczęściej zostają dziury, przez które widać nadzienie. Kawałki ciasta na wierzchu nie muszą całkowicie zakrywać jabłek, ja najbardziej lubię jak ciasto an wierzchu jest w niewielkich kawałkach i widać pod nim jabłka.
Piec w 160°C przez ok. 40 min.

Smacznego!




wtorek, 3 stycznia 2012

Łamańce z makiem / Butter cookies with poppy seed mass


Na Nowy Rok jeszcze coś świątecznego. U mnie co roku pojawiają się na wigilijnym stole. Kruche i słodkie. Wbite w masę makowo-bakaliową wyglądają bardzo efektownie. A jeżeli zostaną jeszcze po Świętach, stanowią idealną porcję słodkości do kawy lub herbaty.
Zrobienie ich wymaga dużej cierpliwości, ponieważ ciasto przez długi czas kruszy się i wygląda jakby nigdy nie miało połączyć się w gładką masę. Ale zapewniam, że w końcu w magiczny sposób nagle pojawia się zwarta kula ciasta.



Składniki na łamańce:
·         1szkl. mąki
·         3 łyżki cukru pudru
·         35g masła
·         1 ugotowane żółtko jajko

Wymieszać suche składniki. Zimne masło pokroić nożem w mące z cukrem. Dodać żółtko przetarte przez sitko i wyrobić. Ciasto jest kruche, więc wszystkie składniki (i nasze ręce) powinny być zimne, a ciasto należy wyrabiać jak najszybciej. Kiedy wszystkie składniki połączą się w gładką masę, a może to potrwać dłuższą chwilę, należy uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm i wycinać podłużne paski o szerokości około 3 cm. Końce łamańców należy ściąć pod kątem ostrym, żeby po upieczeniu można było wbić je w masę makową. Łamańce piec na papierze w temp. 180°C przez 15-20 min.

Składniki na masę makową:
·         ½ szkl. mielonego maku
·         ½ szkl.  migdałów
·         ½ szkl. orzechów włoskich
·         ½ szkl. rodzynek
·         ½ szkl. suszonych fig
·         ½ szkl. daktyli
·         2 łyżki miodu

Figi i rodzynki namoczyć przez kilka min. w gorącej wodzie. Orzechy i wszystkie suszone owoce pokroić na małe kawałeczki, dodać mak i miód i wymieszać całość. W gotową masę wbić upieczone łamańce.

Smacznego!