Jaka
jest najlepsza surówka na świecie? Oczywiście ta z pora i jabłka! Ja nie mam
żadnych wątpliwości. W mojej rodzinie jest na stole od kiedy pamiętam. I o ile
każdy ma swoje 'tego nie lubię' w postaci selera, śledzia czy grzybów, to ta
surówka zawsze i dla każdego była i jest w kategorii 'to lubię', a nawet
'bardzo lubię'. Idealna do mięs. Lekka, zdrowa, o charakterystycznym smaku, nie
wymaga nic poza odrobiną oliwy z oliwek. Łączy w sobie trzy smaki: słodki,
kwaśny i ostry (jabłko - ogórek - por). Pyszne połączenie! I zdrowe.
Składniki:
·
3 pory - zielone części
·
2 jabłka
·
8
ogórków kiszonych
·
oliwa z oliwek
·
szczypta
soli
Pory przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w cienkie półplasterki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obierać i także pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać odrobinę oliwy z oliwek. Jeżeli ogórki okażą się mało słone, surówkę można doprawić szczyptą soli. Proporcje podałam orientacyjnie, ponieważ i tak za każdym razem dodaję taką ilość porów, jabłek i ogórków, żeby mi smakowało, a wszystkie trzy smaki równoważyły się.
Smacznego!
proste, zdrowe i pyszne! Śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, Aniu :)
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale dla mnie surowy por jest ciezkostrawny. Probowalam kilka razy i za kazdym razem sie pochorowalam ;((
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie miałam problemów z porem. W tej surówce na korzyść pora działa też sok z ogórków, który go zmiękcza i łagodzi smak. Ale jak nie surowy to zawsze może być gotowany w słodkiej wodzie - pycha! :)
OdpowiedzUsuń