Panettone to włoska babka
drożdżowa. Kiedy jeżdżę do Włoch zawsze przywożę do domu miękką i słodką babkę
drożdżową w kształcie tradycyjnego gołębia (chociaż czasem trudno dopatrzeć się
tego dzióbka, ogonka i skrzydełek).
Moja mama nie raz robiła
panettone, kiedy byłam młodsza. Teraz robię ją i ja. Jest coś magicznego w
zagniataniu ciepłymi rękami miękkiego i błyszczącego ciasta drożdżowego. Trzeba
się natrudzić i napracować, ale jest to niesamowicie przyjemne i daje
satysfakcję, kiedy w końcu pojawią się pęcherzyki powietrza. Podczas wyrabiania
ciasta drożdżowego zawsze myślę o tym, jak to było dawniej. Kiedy kobiety nie
miały pomocy w postaci mikserów i robotów kuchennych i wszystko zawdzięczały
pracy własnych mięśni. W kuchni spędzały znacznie więcej czasu niż my. Ciekawe
czy zagniatanie ciasta drożdżowego sprawiało im chociaż trochę przyjemności?
A jajka, które są na zdjęciach zdobiła moja siostra - Nacia. Pięknie jej wyszły, jak zawsze.
Składniki:
·
650g mąki
·
50g świeżych drożdży
·
250ml mleka
·
¾ szkl. cukru
·
250g masła
·
5 żółtek
·
szczypta soli
·
½ startej gałki muszkatołowej
·
skórka otarta z 1 pomarańczy
·
200g rodzynek
Mąkę przesiać do miski i
zrobić w niej wgłębienie. Dodać pokruszone Drożdże, łyżkę cukru i ciepłe mleko.
Zmieszać z niewielką ilością mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie stopić masło. Kiedy masa trochę
wyrośnie dodać stopione masło, pozostały cukier, żółtka, szczyptę soli oraz
gałkę muszkatołową. Ciasto najlepiej wyrabiać w ciepłym miejscu, ciepłymi
dłońmi, ponieważ ciasto drożdżowe lubi ciepło. Może to zająć nawet pół godziny zanim
zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza oznaczające prawidłową konsystencję
ciasta. Wyrobione ciasto włożyć do
miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30
min. Następnie dodać do ciasta rodzynki oraz skórkę z pomarańczy i wyrabiać
jeszcze przez chwilę. Formę do babki posmarować masłem. Ciasto włożyć do formy,
przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15
min.
Ciasto piec w piekarniku
nagrzanym do 190°C przez 1h. Ciasto wyjąć z formy dopiero po ostygnięciu. Babkę
można też polać lukrem zrobionym z cukru pudru i ciepłej wody, takim jak ten do
pierniczków - przepis zamieściłam już
tutaj.
Smacznego!
PANETTONE to ciasto Bożonarodzeniowe i nie jest to ciastro w kształcie gołębia... coś pomyliłaś. Ciasto które ma kształt gołębia to COLOMBA . Twoja babka, która można podziwiać na zdjęciach zamieszczonych przez ciebie nie jest podobna ani do colomby, ani do panettone ani do pandoro ...hmmm być może w smaku przypomina któreś z tych ciast
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
o proszę, jaka anonimowa mądrala się nam znalazła! może Pan/i anonimowa mądrala, upiecze więc Panettone i pokaże nam zdjęcia z przepisem co? :)
OdpowiedzUsuń