czwartek, 21 czerwca 2012

Sajgonki z ostrym sosem słodko-kwaśnym / Spring rolls


W ramach lekkiej kolacji  dla całej rodziny postanowiłam zrobić coś z warzywami. Wybór padł na sajgonki. Chrupiące warzywa zawinięte w delikatny papier ryżowy. A do tego sos. Przygotowując je zmniejszyłam ilość papryczek chilli (bez pestek), ale i tak wyszło trochę za ostre. A ja bardzo lubię ostre potrawy. Polecam więc próbowanie  w trakcie robienia, wtedy wyjdziecie cało ze starcia z ostrą papryczką chilli.
Przyznam, że sajgonki wyglądały bardzo ładnie, ale na drugi raz będę inaczej przygotowywała warzywa. Marynata nie do końca podeszła pod mój smak. I rodzinki też. Ale zawsze warto próbować nowych rzeczy. Bez eksperymentowania byłoby nudno. 




Składniki na sajgonki (20-25 sztuk):
·         20-25 arkuszy papieru ryżowego

Składniki na nadzienie:
·         150 g makaronu ryżowego
·         1 ogórek gruntowy
·         1 marchewki
·         ½  czerwonej papryki
·         1 awokado
·         sok z cytryny do skropienia awokado
·         garść listków mięty

Składniki na marynatę do warzyw:
·         skórka z 1 limonki
·         sok z 2 limonek
·         3 łyżeczki brązowego cukru
·         ¼ szkl. octu ryżowego

Składniki na ostry  sos słodko kwaśny:
·         ½  papryczki chilli (jeżeli lubicie ostre dania można dodać całą papryczkę)
·         ½ szkl. sosu rybnego
·         1 łyżka octu ryżowego
·         3 łyżki brązowego cukru
·         skórka z 1 limonki
·         sok z 2 limonek
·         1 ząbek czosnku
·         mały kawałek świeżego imbiru

Warzywa pokroić w cienkie paseczki. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. i odstawić. Wymieszać składniki marynaty i zalać nią paprykę, ogórka i marchewkę. Odstawić warzywa na godzinę.

Papryczkę chilli pokroić na cienkie plasterki. Ząbek czosnku drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Imbir zetrzeć na tarce (imbir będzie łatwiej zetrzeć, jeżeli będziemy przechowywać go w zamrażalniku).
Wymieszać wszystkie składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru.
Makaron ryżowy połamać na mniejsze kawałki i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron przelać zimną wodą , odsączyć i wymieszać z marynowanymi warzywami. Dodać awokado i miętę i wszystko wymieszać.

Przygotowanie sajgonek zaczynamy od namoczenia arkusza papieru ryżowego w ciepłej wodzie aż zmięknie. Namoczony arkusz kładziemy na blacie, nakładamy łyżkę nadzienia i dodajemy kawałeczek papryczki chilli z sosu. Najpierw składamy dolną część arkusza na nadzienie, następnie boczne, tak aby całkowicie zakryły nadzienie i zawijamy sajgonkę do końca.

Sajgonki podawać z sosem do maczania.

Smacznego!






Przepis: Kwestia Smaku

4 komentarze:

  1. Co prawda już lato ale ja chętnie sięgnę po wiosenne zawijańce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako że pracuje w kuchni wietnamskiej to prosze wybaczyc,lecz koło sajgonek to nawet nie leżało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sarczyńska Ula18 marca 2016 15:09

    Ostatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować od siebie dodam też takie nietypowe pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ tego ostatniego nie polecam bo jest dziwny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te bez mięsa są lekkie i chrupiące, też bardzo je lubię.

      Usuń