W ramach lekkiej
kolacji dla całej rodziny postanowiłam
zrobić coś z warzywami. Wybór padł na sajgonki. Chrupiące warzywa zawinięte w
delikatny papier ryżowy. A do tego sos. Przygotowując je zmniejszyłam ilość
papryczek chilli (bez pestek), ale i tak wyszło trochę za ostre. A ja bardzo
lubię ostre potrawy. Polecam więc próbowanie
w trakcie robienia, wtedy wyjdziecie cało ze starcia z ostrą papryczką
chilli.
Przyznam, że sajgonki
wyglądały bardzo ładnie, ale na drugi raz będę inaczej przygotowywała warzywa.
Marynata nie do końca podeszła pod mój smak. I rodzinki też. Ale zawsze warto
próbować nowych rzeczy. Bez eksperymentowania byłoby nudno.
Składniki na sajgonki
(20-25 sztuk):
·
20-25 arkuszy papieru ryżowego
Składniki na nadzienie:
·
150 g makaronu ryżowego
·
1 ogórek gruntowy
·
1 marchewki
·
½ czerwonej papryki
·
1 awokado
·
sok z cytryny do skropienia awokado
·
garść listków mięty
Składniki na marynatę do
warzyw:
·
skórka z 1 limonki
·
sok z 2 limonek
·
3 łyżeczki brązowego cukru
·
¼ szkl. octu ryżowego
Składniki na ostry sos słodko kwaśny:
·
½ papryczki chilli (jeżeli
lubicie ostre dania można dodać całą papryczkę)
·
½ szkl. sosu rybnego
·
1 łyżka octu ryżowego
·
3 łyżki brązowego cukru
·
skórka z 1 limonki
·
sok z 2 limonek
·
1 ząbek czosnku
·
mały kawałek świeżego imbiru
Warzywa pokroić w cienkie
paseczki. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. i odstawić. Wymieszać
składniki marynaty i zalać nią paprykę, ogórka i marchewkę. Odstawić warzywa na
godzinę.
Papryczkę chilli pokroić na cienkie plasterki. Ząbek czosnku drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
Imbir zetrzeć na tarce (imbir będzie łatwiej zetrzeć, jeżeli będziemy
przechowywać go w zamrażalniku).
Wymieszać wszystkie składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru.
Wymieszać wszystkie składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru.
Makaron ryżowy połamać na
mniejsze kawałki i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron
przelać zimną wodą , odsączyć i wymieszać z marynowanymi warzywami. Dodać
awokado i miętę i wszystko wymieszać.
Przygotowanie sajgonek
zaczynamy od namoczenia arkusza papieru ryżowego w ciepłej wodzie aż zmięknie.
Namoczony arkusz kładziemy na blacie, nakładamy łyżkę nadzienia i dodajemy kawałeczek papryczki chilli z sosu.
Najpierw składamy dolną część arkusza na nadzienie, następnie boczne, tak aby całkowicie
zakryły nadzienie i zawijamy sajgonkę do końca.
Sajgonki podawać z sosem
do maczania.
Smacznego!
Przepis: Kwestia Smaku
Co prawda już lato ale ja chętnie sięgnę po wiosenne zawijańce ;-)
OdpowiedzUsuńJako że pracuje w kuchni wietnamskiej to prosze wybaczyc,lecz koło sajgonek to nawet nie leżało.
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować od siebie dodam też takie nietypowe pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ tego ostatniego nie polecam bo jest dziwny.
OdpowiedzUsuńTe bez mięsa są lekkie i chrupiące, też bardzo je lubię.
Usuń