piątek, 19 lipca 2013

Krem cytrynowy / Lemon curd


Ostatnio oglądałam film z cytrynami. Najpierw spektakularnie wysypały się z siatki głównej bohaterce, potem pojawiły się na wielkim obrazie w biurze kolejnej postaci, a na koniec mieniły się swoim żółtym kolorem na tle zielonych liści w sadzie z drzewkami cytrynowymi. Uznałam to za znak i nabrałam ogromnej ochoty, żeby zrobić lemon curd czyli krem cytrynowy. Film był świetnym czynnikiem mobilizującym, jednak w lodówce znalazłam tylko małą połówkę jednej cytryny. Ponieważ godzina była już późna postanowiłam zaopatrzyć się w owoce następnego dnia. I tak, kiedy dzień później wracałam do domu, na fotelu pasażera leżała siatka z cytrynami, które turlały się w jedną i drugą stronę, jeszcze nieświadome, jaki los miał je spotkać.


Składniki:
·         ½ - ¾ szkl. soku z cytryny (z 3-4 cytryn)
·         ¾ szkl. cukru
·         3 jajka
·         5 łyżek masła

Sok  z cytryny wlewamy do małego garnka, dodajemy cukier i mieszamy trzepaczką żeby cukier się rozpuścił (nie musi całkowicie się rozpuszczać). Dodajemy jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki i podgrzewamy na małym ogniu cały czas intensywnie mieszając. Wszystkie składniki powinny się połączyć, a krem powinien zgęstnieć. Powinno to zająć 5 – 10 min. Kiedy masa zacznie bulgotać, zdejmujemy ją z ognia i przelewamy przez sitko. Krem należy przechowywać w lodówce. Z podanej porcji wyszło mi około 450ml kremu. Lemon curd można jeść sam, z owocami lub jako nadzienie tarty cytrynowej.

Smacznego!






Przepis: White Plate

10 komentarzy:

  1. Wyszedł Ci piękny, już raz robiłam, ale niestety nie doczekał się zdjęć, całe dwa słoiki zostały zjedzone łyżką, przez jedną jedyną osobę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie to będzie zawsze smak Wysp Brytyjskich! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam w planach :) Śliczne słoiki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny Ci wyszedł! Robiłam ostatnio korzystając z Twojego przepisu. Pozwolę sobie się pochwalić ;)
    http://dziewczynadozjedzenia.blogspot.com/2013/09/lemon-crud.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Super Nikira :) Bardzo się cieszę, że taki smaczny wyszedł Twój lemon curd :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie się prezentuje :) Będzie pasował do naleśników?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak doda się do naleśników owoce i lemon curd to na pewno wyjdą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten krem jest fuuu, smakuje jakby się jadło masło łyżeczko. Nie podrasował mi :D

    OdpowiedzUsuń