sobota, 12 lipca 2014

Beza Pavlova z kawą / Pavlova with coffee


Scroll down for English

W mojej rodzinie zawsze obchodziło się wszelkie uroczystości, imieniny, urodziny, rocznice. Kiedy zbliża się takie święto i tym razem to my będziemy gościć najbliższych, moja mam siada, wyjmuje długopis i malutką karteczkę. Ja bym wyjęła kartkę A4, ale moja mam lubuje się w malutkich karteczkach. I wtedy pada to pytanie: „To co robimy na niedzielę?”. I zaczyna się. Mama podaje swoje propozycje na zupę, drugie danie i deser. Po czym ja z moją siostrą wywracamy menu mamy do góry nogami, zmieniamy, wymyślamy, rozdzielamy między siebie, co która zrobi i kiedy. A potem zgodnie z wymyślonym menu powstaje lista zakupów na małej karteczce.
Pavlova z kawą była moją propozycją deseru na niedzielny obiad i bez najmniejszych protestów została przez wszystkich zaakceptowana. A potem zniknęła w całości w ciągu 10 minut.


Składniki na bezę:
·         6 białek
·         340g cukru
·         3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
·         1,5 łyżeczki octu winnego

Składniki na nadzienie:
·         150ml śmietany kremówki 30%
·         150g serka mascarpone
·         2 łyżki drobno zmielonej kawy

Piekarnik nagrzać do 175°C. Białka ubić w misce na sztywno. Do białek dodawać stopniowo cukier - po łyżce, za każdym razem ubijając dokładnie. Możemy robić to długo, bo białkom nie zaszkodzi długie ubijanie. Kiedy białka z  cukrem będą już dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Zamiast octu można dodać sok z cytryny. Dodanie kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i ciągnąca w środku. Natomiast dodanie mąki ziemniaczanej ustabilizuje pianę z białek.
Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 25-30cm i położyć papier rysunkiem do dołu na blasze do pieczenia. Wyłożyć masę na papier i uformować bezę, tak aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione. Ja do formowania bezy użyłam łyżki.
Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1,5 godziny. Upieczona beza powinna być krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku.

Śmietanę ubić z serkiem mascarpone. Nie ma potrzeby dodawać do niej cukru, ponieważ beza jest wystarczająco słodka. Na upieczoną i wystudzoną bezę wyłożyć krem i posypać kawą, najlepiej używając sitka. Podawać od razu.

Smacznego!







In English:

In my family we always celebrate all occasions like birthdays, namedays or anniversaries. When there’s an occasion approaching and it’s our turn to be the host, my mom sits down and takes a pen and a tiny piece of paper. I would take a sheet of A4, but my mom delights in tiny pieces of paper. And then the question comes up: "What do we prepare for Sunday?”. And it begins. Mom gives us her suggestions for soup, main course and dessert. Then together with my sister, we turn the menu upside down, we change, invent, and divide among ourselves, who will do what and when. And then according to the chosen menu, there is a shopping list written down on a small piece of paper. Ofcourse.
Pavlova with coffee was my proposal dessert for Sunday dinner and without any protest has been accepted by all. And then it disappeared completely in 10 minutes.

Ingredients for the meringue:
      6 egg whites
      340g sugar
      3 teaspoons cornstarch
      1,5 teaspoons vinegar

Ingredients for the filling:
      150ml double cream 30%
      150g mascarpone cheese
      2 tablespoons finely (!) ground coffee

Preheat oven to 175°C. Beat the whites in a bowl to stiff. Gradually add sugar - a spoonful, each time whisking thoroughly. We can do it for long, because it will not collapse. When egg whites and sugar are well beaten, add the cornflour and vinegar and whisk again. The mixture should be smooth and shiny. Instead of vinegar, you can add lemon juice. Adding an acid to meringues, makes them crispy outside an d sticky inside. The addition of potato flour stabilizes egg whites.
On baking paper draw a circle of a diameter of 25-30cm and place it on the baking form upside down. Put the mass on the paper and form a meringue, so that the inside is hollow, and the sides are raised. I've used a spoon to form the meringue.
Place the meringue in the preheated oven and immediately reduce temperature to 100°C. Bake for 1,5 hour. Baked meringue should be crisp on the outside and sticky inside.

Beat the cream with mascarpone cheese. There is no need to add sugar to it, because the meringue is sweet enough. Put cream on the meringue and sprinkle with finely ground coffee, preferably using a sieve. Serve immediately.

Enjoy!

2 komentarze:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten tort...ciekawa jestem jak ten kawowy smakuje :)

    OdpowiedzUsuń