W mojej rodzinie zawsze
obchodziło się wszelkie uroczystości, imieniny, urodziny, rocznice. Kiedy
zbliża się takie święto i tym razem to my będziemy gościć najbliższych, moja
mam siada, wyjmuje długopis i malutką karteczkę. Ja bym wyjęła kartkę A4, ale
moja mam lubuje się w malutkich karteczkach. I wtedy pada to pytanie: „To co
robimy na niedzielę?”. I zaczyna się. Mama podaje swoje propozycje na zupę,
drugie danie i deser. Po czym ja z moją siostrą wywracamy menu mamy do góry
nogami, zmieniamy, wymyślamy, rozdzielamy między siebie, co która zrobi i
kiedy. A potem zgodnie z wymyślonym menu powstaje lista zakupów na małej
karteczce.
Pavlova z kawą była moją propozycją
deseru na niedzielny obiad i bez najmniejszych protestów została przez
wszystkich zaakceptowana. A potem zniknęła w całości w ciągu 10 minut.
Składniki na bezę:
·
6 białek
·
340g cukru
·
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
·
1,5 łyżeczki octu winnego
Składniki na nadzienie:
·
150ml śmietany kremówki 30%
·
150g serka mascarpone
·
2 łyżki drobno zmielonej kawy
Piekarnik nagrzać do
175°C. Białka ubić w misce na sztywno. Do białek dodawać stopniowo cukier - po
łyżce, za każdym razem ubijając dokładnie. Możemy robić to długo, bo białkom
nie zaszkodzi długie ubijanie. Kiedy białka z
cukrem będą już dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ponownie
ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Zamiast octu można dodać sok z
cytryny. Dodanie kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i
ciągnąca w środku. Natomiast dodanie mąki ziemniaczanej ustabilizuje pianę z
białek.
Na papierze do pieczenia
narysować koło o średnicy 25-30cm i położyć papier rysunkiem do dołu na blasze
do pieczenia. Wyłożyć masę na papier i uformować bezę, tak aby w środku było
zagłębienie, a boki były podniesione. Ja do formowania bezy użyłam łyżki.
Bezę wstawić do
nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1,5
godziny. Upieczona beza powinna być krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku.
Śmietanę ubić z serkiem
mascarpone. Nie ma potrzeby dodawać do niej cukru, ponieważ beza jest
wystarczająco słodka. Na upieczoną i wystudzoną bezę wyłożyć krem i posypać
kawą, najlepiej używając sitka. Podawać od razu.
Smacznego!
In English:
In my family we always celebrate all occasions
like birthdays, namedays or anniversaries. When there’s an occasion approaching
and it’s our turn to be the host, my mom sits down and takes a pen and a tiny
piece of paper. I would take a sheet of A4, but my mom delights in tiny pieces
of paper. And then the question comes up: "What do we prepare for Sunday?”.
And it begins. Mom gives us her suggestions for soup, main course and dessert. Then
together with my sister, we turn the menu upside down, we change, invent, and
divide among ourselves, who will do what and when. And then according to the chosen
menu, there is a shopping list written down on a small piece of paper.
Ofcourse.
Pavlova with coffee was my proposal dessert for
Sunday dinner and without any protest has been accepted by all. And then it disappeared
completely in 10 minutes.
Ingredients for the meringue:
• 6 egg whites
• 340g sugar
• 3 teaspoons cornstarch
• 1,5 teaspoons vinegar
Ingredients for the filling:
• 150ml double cream 30%
• 150g mascarpone cheese
• 2 tablespoons finely (!) ground coffee
Preheat oven to 175°C. Beat the whites in a bowl
to stiff. Gradually add sugar - a spoonful, each time whisking thoroughly. We
can do it for long, because it will not collapse. When egg whites and sugar are
well beaten, add the cornflour and vinegar and whisk again. The mixture should
be smooth and shiny. Instead of vinegar, you can add lemon juice. Adding an
acid to meringues, makes them crispy outside an d sticky inside. The addition
of potato flour stabilizes egg whites.
On baking paper draw a circle of a diameter of
25-30cm and place it on the baking form upside down. Put the mass on the paper
and form a meringue, so that the inside is hollow, and the sides are raised.
I've used a spoon to form the meringue.
Place the meringue in the preheated oven and
immediately reduce temperature to 100°C. Bake for 1,5 hour. Baked meringue
should be crisp on the outside and sticky inside.
Beat the cream with mascarpone cheese. There is no
need to add sugar to it, because the meringue is sweet enough. Put cream on the
meringue and sprinkle with finely ground coffee, preferably using a sieve. Serve
immediately.
Enjoy!
uwielbiam ten tort...ciekawa jestem jak ten kawowy smakuje :)
OdpowiedzUsuń