wtorek, 22 marca 2016

Cantuccini kakaowe z pistacjami i rodzynkami / Cacoa cantuccini with pistachios and raisins


                                                                                                                        Scroll down for English

Bardzo lubię spać. Zazwyczaj śpię snem mocnym i rano ciężko mi się obudzić. I to prawie zawsze. Nie ma znaczenia czy się położę o 22 czy o 2 w nocy, rano tak samo ciężko będzie mi wstać. A ponieważ jestem typową sową, a nie skowronkiem, moje poranne marudzenie przy wstawaniu z łóżka uważam za usprawiedliwione. Wczoraj położyłam się do łóżka dość wcześnie, ale tak się wciągnęłam w czytanie książki, że z trudem zamknęłam ją po 1 w nocy, tłumacząc sobie, że to nierozsądne czytać tak po nocy, kiedy następnego dnia muszę wstać rano do pracy. Oczywiście wstałam z ociąganiem się. Kiedy dotarłam do pracy zrobiłam sobie mocną kawę. Nie dlatego, że jej potrzebowałam, ale dlatego, że ja po prostu bardzo lubię kawę. A do kawy miałam jeszcze kilka ciasteczek cantuccini. Moich ulubionych z kakao i pistacjami. Idealnych do porannej kawy. Upiekłam je dwa dni temu, ostatnią partię wyjmując z piekarnika naturalnie już po północy. 


Składniki na ok. 100szt.:
·         100g rodzynek
·         100g pistacji
·         250g mąki pszennej
·         1 płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia
·         180g cukru pudru
·         30g kakao
·         3 jajka

Pistacje i rodzynki obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie lepiły. Pozostałą mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Usypać kopczyk, zrobić w nim dołek i wbić do środka jajka. Zagnieść miękkie ciasto. Dodać do niego bakalie i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na trzy kawałki i z każdego uformować wałeczek o średnicy ok. 3 cm. Piec w temp. 180°C przez 15 min. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i pokroić wałeczki na kawałki o szerokości 1 cm. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze i podpiekać jeszcze przez 7 min. na najwyższym poziomie piekarnika, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić ciasteczka, żeby stały się chrupiące.

Smacznego!





I really like sleeping. Usually I sleep deeply and in the morning it is hard for me to wake up. And it’s like this almost every day. It doesn’t matter whether I go to sleep at 22 p.m. or 2 a.m., in the morning it is difficult for me to get up. And because I am a typical owl, not a lark, I think my lingering when getting up from bed is justified. Yesterday I went to bed quite early, but so I got into reading a book that barely closed it after 1 am, telling myself that it was unwise to read at night, when the next day I need to get up early to work. Of course, I stood up reluctantly. When I got to work I made myself a strong cup of coffee. Not because I needed it, but because I just really like coffee. To my coffee I had a few cantuccini cookies. My favorite with cocoa and pistachios. Just perfect for morning coffee. I baked them two days ago, removing the last batch from the oven naturally after midnight.

Ingredients:
·         100g raisins
·         100g pistachios
·         250g plain flour
·         1 tablespoon baking powder
·         180g icing sugar
·         30g cacoa
·         3 eggs

Raisins and pistachios sprinkle with a small amount of flour, so they aren’t sticky. Sift the remaining flour through a sieve and mix with baking powder and powdered sugar. Make a hole in dry ingredients and add eggs. Knead a soft dough. Add the raisins and pistachios and knead again. Divide the dough into three parts and from each  form a roll with a diameter of approx. 3 cm. Line the baking tray with baking paper and bake at temp. 180°C for 15 min. Then remove from the oven and cut rolls into slices with a width of 1cm. Arrange cookies in one layer on a baking sheet and bake for another 7 minutes, until they are golden brown. After baking let the cookies cool to become crispy. Given recipe makes 80-100 cantuccini.

Enjoy!

137 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie, ciekawe połączenie z pistacją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuję zrobić mam nadzieję, że nic nie zepsuję :) dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest mega pyszne:) !! mocno polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis muszę to spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Na 1szy rzut oka niezle pasuje do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. po prostu uwielbiam Pani przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawie wyglądają, trochę jak z wystawy w kawiarni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo smakowite robiłąm ostatni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zdecydowanie moje ulubione ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio zajadam się pistacjami więc w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm wyglądają prze pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią bym spróbowala :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż ślinka cieknie. Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak to smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam. Szczególnie z winem.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ kusząco one wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały deser. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. miło się czyta i ogląda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. O ja cie muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepyszny deser. Ideał <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam w weekend. Wyszły przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  24. Apetyczne, chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda obłędnie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Cantuccini jest wspaniałe! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Te ciasteczka są wprost przepyszne, dziękuję za przepis ;*

    OdpowiedzUsuń
  28. Z pistacjami nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  29. Pistacje bardzo lubię, ale do żadnego przepisu ich nie wykorzystywałam. Chętnie zaskoczę swoją rodzinkę.

    OdpowiedzUsuń
  30. Super to wygląda, sama chyba sobie coś takiego zafunduje :D

    OdpowiedzUsuń
  31. To jest deser mistrzów. Wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jakiś czas temu zakochałam się w tym deserze. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Na pewno jest fantastycznie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam pistacje! Moje ulubione bakalie.. moge je jeść kilogramami :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Nigdy nie piekłam nic z pistacjami. To wygląda rewelacyjnie, chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Czas odkurzyć piekarnik :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Wyobrażam sobie ich smak. Kiedyś muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  38. Pistacje to moje ulubione bakalie :) Szkoda, że takie drogie :/

    OdpowiedzUsuń
  39. Te ciasteczka to jakiś obłęd! Robię jutro kolejne bo moje chłopaki wszystkie wczoraj zjedli :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Przepyszne ciastka. Zagoszczą już u mnie na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Jeden z moich deserów. Po prostu niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda smakowicie, uwielbiam własnie tego typu dodatki do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  43. no przepysznie to wygląda, ale czekam na jakieś nowe smaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Najlepszy deser na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Musi być pyszne, nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  46. To są idealnie moje smaki. Na pewno spróbuję zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Przepięknie wygląda :) Bardzo ładnie podane.

    OdpowiedzUsuń
  48. Ładna, domowa i zapewne smaczna przekąska do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  49. uwielbiam słodkości tego typu

    OdpowiedzUsuń
  50. Apetyczne, nawet jeśli nie przepadam za rodzynkami

    OdpowiedzUsuń
  51. Piękne ciasteczko, aż zrobiłem się bardzo głodny!

    OdpowiedzUsuń
  52. Te ciastka wyglądają i smakują obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  53. Bardzo smacznie wygląda

    Ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  54. Długo szukałem tego przepisu na te ciasteczka, są pyszne! dzięki

    OdpowiedzUsuń
  55. Wygląda zjawiskowo. W najbliższy weekend spróbuje tego przepisu. Tylko wcześnie muszę koniecznie odwiedzić specjalny sklep. Trzymajcie kciuki

    OdpowiedzUsuń
  56. Prawdopodobnie największy zbiór polskiej muzyki na płytach i kasetach

    OdpowiedzUsuń
  57. Jeśli jesteś zdecydowany, aby o pogodny i radosny klimat muzyczny na Twojej imprezie zadbał doświadczony prezenter muzyczny, wodzirej oraz doświadczony DJ na wesele … Sprawdź moją ofertę.

    OdpowiedzUsuń
  58. każdy uśmiechnięty pacjent daje nam przekonanie, że wizyta u stomatologa w Dęblinie, nie musi wiązać się z bólem i strachem. Naszą misją udowadniamy, że jest to możliwe!

    OdpowiedzUsuń
  59. Dzięki nam znajdziesz taniej ślubnego fotografa i weselnego kamerzystę, który utrwali niezapomniane chwile.

    OdpowiedzUsuń
  60. Ale bym schrupał te Cantuccini

    OdpowiedzUsuń
  61. Same pyszności na tym blogu, aż palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  62. Lubię wszelkie słodkości, ale moją pasją jest elektronika samochodowa

    OdpowiedzUsuń
  63. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze i podpiekać jeszcze przez 7 min.

    OdpowiedzUsuń
  64. Produkty bezglutenowe, zdrowa żywność, naturalne suplementy diety, bio kosmetyki i eko środki czystości. Duży wybór, przystępne ceny.

    OdpowiedzUsuń
  65. no cóż... idę właśnie piec do kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  66. Canal+ zwiększył limit urządzeń w usłudze Canal+ online dla obecnych klientów, teraz można korzystać jednocześnie na 2 urządzeniach (do tej pory było 1). Dzięki temu w tej samej cenie mamy mozliwość stworzenia coś na kształt multiroomu tylko przez internet bez podłączania dekodera satelitarnego.

    OdpowiedzUsuń
  67. Pyszne ciasteczka, idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Kolejny z twoich przepisów, który okazał się moim hitem. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  69. Ciasteczko wyglądają obłędnie, mniam! https://www.metalowafigurka.pl/

    OdpowiedzUsuń