Postanowiłam, że zrobię idealne muffinki czekoladowe. Takie dobrze wyrośnięte, ciemnobrązowe i z dużymi kawałkami czekolady. Przeszukałam książki, notesy i internet. Znalazłam mnóstwo przepisów. Wypróbowałam już kilka przepisów, ale żaden nie był tym idealnym. Tym razem muffinki wyszły smaczne, chociaż dla mnie trochę za suche i zbyt jasne.
Składniki na 12 muffinek:
· 1 i ¾ szkl. mąki
· 2 łyżki kakao
· ¾ szkl. cukru pudru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki sody
· 200 g gorzkiej czekolady
· 1 szkl. mleka
· ⅓ szkl. oleju
· 1 jajko
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladę pokroić na małe kawałki. Wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodać mleko, jajko i olej i wszystko zmiksować. Dodać ¾ posiekanej czekolady i wszystko wymieszać. Napełnić papilotki i posypać pozostałą czekoladą.
Przepis: Nigella Lawson
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz