środa, 12 października 2011

Sałatka z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi / Pear and gorgonzola salad


Wróciłam do domu i miałam ogromną ochotę coś zjeść, ale sama nie wiedziałam co. Pokręciłam się trochę w tę i we w tę. W salonie leżała miseczka z orzechami i dziadkiem do ich łupania. W kuchni znalazłam jedną gruszkę. A kiedy otworzyłam lodówkę, już wiedziałam co zrobię. W lodówce była gorgonzola. Nie szukając dalej wzięłam latarkę (bo było już ciemno) i poszłam do ogrodu nazrywać rukoli. Akumulatorek w latarce niestety szybko się wyczerpał, więc kończyłam moje zbiory przy świetle księżyca. Księżyca w pełni.

W czasie studiów często chodziłam z moją przyjaciółką na sałatki. Najczęściej obie wybierałyśmy te z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi. Idealne połączenie, któremu ciężko było się oprzeć.



Składniki:
·         duża garść rukoli
·      1 dojrzała gruszka
·         kilka orzechów włoskich
·         30g gorgonzoli

Sos:
·         4 łyżeczki octu balsamicznego
·         1 łyżeczka oliwy z oliwek
·         ½ łyżeczki miodu
·         ½ łyżeczki musztardy

Na rukoli ułożyć obraną , przekrojoną na pół i pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę. Na wierzch położyć pokruszoną gorgonzolę i orzechy. Składniki sosu wymieszać razem i polać sałatkę.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz