środa, 26 października 2011

Trufle czekoladowe / Chocolate truffles


Idziemy do A.i P. Będziemy robić pizzę. Zamiast przynosić składniki na pizzę, postanawiam zrobić coś na deser. Od pewnego czasu chodzą za mną trufle. Czekoladowe. Takie, jakie zawsze robiłam z mamą i siostrą. Siedziałyśmy w kuchni i razem kręciłyśmy małe kuleczki, a potem obtaczałyśmy je w posypce.

Przepis pochodzi z książki „Moja pierwsza książka w kuchni” Angeli Wilkes, którą dostałam w wieku dziesięciu lat. Książka jest formatu prawie A3 i zawiera całe dwanaście przepisów. Instrukcje opatrzone są piktogramami, żeby wiedzieć kiedy należy poprosić dorosłego o pomoc np. przy włączaniu piekarnika. Zrobiłam chyba wszystkie przepisy z tej książki i nadal należą one do łatwych i - co ważniejsze - smacznych.


Składniki:
·         250 g twarogu
·         250 g cukru pudru
·         200 g gorzkiego kakao
·         250 g drobno posiekanych orzechów (ja dodałam migdały)
·         posypka czekoladowa i kakao do obtaczania

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i kakao. Dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką. Masa powinna być bardzo gęsta. Jeżeli będzie za luźna należy dodać jeszcze kakao. Z masy formować dłońmi małe kuleczki. Moje miały średnicę mniej więcej 1,5 do 2 cm i wyszło mi ich około 80.  Każdą uformowaną truflę obtaczać w posypce czekoladowej lub kakao. Trufle stężeją jak postoją nawet w temperaturze pokojowej.

Smacznego!



Przepis: "Moja pierwsza książka w kuchni" Angela Wilkes

1 komentarz: