wtorek, 3 stycznia 2012

Łamańce z makiem / Butter cookies with poppy seed mass


Na Nowy Rok jeszcze coś świątecznego. U mnie co roku pojawiają się na wigilijnym stole. Kruche i słodkie. Wbite w masę makowo-bakaliową wyglądają bardzo efektownie. A jeżeli zostaną jeszcze po Świętach, stanowią idealną porcję słodkości do kawy lub herbaty.
Zrobienie ich wymaga dużej cierpliwości, ponieważ ciasto przez długi czas kruszy się i wygląda jakby nigdy nie miało połączyć się w gładką masę. Ale zapewniam, że w końcu w magiczny sposób nagle pojawia się zwarta kula ciasta.



Składniki na łamańce:
·         1szkl. mąki
·         3 łyżki cukru pudru
·         35g masła
·         1 ugotowane żółtko jajko

Wymieszać suche składniki. Zimne masło pokroić nożem w mące z cukrem. Dodać żółtko przetarte przez sitko i wyrobić. Ciasto jest kruche, więc wszystkie składniki (i nasze ręce) powinny być zimne, a ciasto należy wyrabiać jak najszybciej. Kiedy wszystkie składniki połączą się w gładką masę, a może to potrwać dłuższą chwilę, należy uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm i wycinać podłużne paski o szerokości około 3 cm. Końce łamańców należy ściąć pod kątem ostrym, żeby po upieczeniu można było wbić je w masę makową. Łamańce piec na papierze w temp. 180°C przez 15-20 min.

Składniki na masę makową:
·         ½ szkl. mielonego maku
·         ½ szkl.  migdałów
·         ½ szkl. orzechów włoskich
·         ½ szkl. rodzynek
·         ½ szkl. suszonych fig
·         ½ szkl. daktyli
·         2 łyżki miodu

Figi i rodzynki namoczyć przez kilka min. w gorącej wodzie. Orzechy i wszystkie suszone owoce pokroić na małe kawałeczki, dodać mak i miód i wymieszać całość. W gotową masę wbić upieczone łamańce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz