niedziela, 27 maja 2012

Masło orzechowe / Peanut butter

masło orzechowe

Na masło orzechowe przychodzi mi ochota bardzo rzadko. Raz, może dwa razy do roku. Tym razem postanowiłam zrobić własne, domowe masło orzechowe z orzeszków arachidowych. Kupiłam więc siatkę orzeszków w łupinkach i zabrałam się do obierania. Orzeszki ziemne, na szczęście, nie wymagają dziadka do orzechów i szybko się je obiera. A potem masło orzechowe robi się prawie samo. Łatwo, szybko i przyjemnie. I zdrowo, choć kalorycznie.

masło orzechowe

Składniki:
·         250g orzeszków arachidowych (ziemnych)
·         ½ łyżeczki soli

Orzeszki uprażyć  na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Orzeszki są uprażone, kiedy zaczną pachnieć. Powinno to zająć około 10 min. Ostudzone orzeszki wrzucić do robota kuchennego, dodać ½ łyżeczki soli i zmiksować na gładką masę. Konsystencja masy zmienia się i sam proces miksowania może potrwać nawet 15 minut. I gotowe!
Jeżeli chcemy zrobić masło orzechowe z kawałkami orzechów, należy odłożyć 1-2 łyżki masy po pierwszych minutach miksowania i dodać z powrotem po skończeniu procesu miksowania.

Smacznego!

masło orzechowe

masło orzechowe

masło orzechowe

4 komentarze:

  1. wygląda fantastycznie! sama muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj ale mam ochotę na takie masło orzechowe, mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę koniecznie wypróbować, nie zdawałam sobie sprawy z tego, że to takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam gorąco, bo to naprawdę łatwe i warto :)

    OdpowiedzUsuń