Od moich przyjaciół, Kasi i Piotrka, dostałam miseczki do kremu brulle i mały palnik cukierniczy. Moja siostra najczęściej robi krem bulle, więc ja, dla odmiany, postanowiłam użyć nowych naczyń do zrobienia czegos innego - kremu katalońskiego. Pierwszy raz jadłam go w małym bistro i za bardzo nie wiedziałam co to jest. Krem posmakował mi i do razu wiedziałam, że prędzej czy później sama go zrobię. No i zrobiłam. Słodki, cytrusowy, korzenny. Bardzo smaczny.
Składniki na 6 porcji:
·
½ l mleka
·
3 żółtka
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
2 łyżki mąki kukurydzianej
·
laska cynamonu
·
skórka otarta z ½ cytryny
·
skórka otarta z ½ pomarańczy
·
szczypta gałki muszkatołowej
·
cukier do posypania -
około 8 łyżek
Do garnka wlać ¾ mleka,
wrzucić do niego cynamon i skórkę z cytryny i pomarańczy. Mleko doprowadzić do
wrzenia i zdjąć z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Stopniowo
dodawać do masy gorące mleko, cały czas mieszając. W szklance dokładnie
wymieszać pozostałe mleko z mąką i dodać do masy. Całość przelać do garnka
przez sitko, żeby odcedzić laskę cynamonu i skórkę cytryny i pomarańczy. Masę
podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, tak żeby nie dopuścić do
zagotowania. Masa powinna powoli zgęstnieć, ale trzeba pilnować, żeby się nie zważyła. Powinno to zająć około 20-30 minut. Kiedy będzie miała konsystencję
śmietany, przelać masę do miseczek i wstawić do lodówki na około 2 godziny,
żeby krem stężał.
Każdą porcję kremu
posypać grubą warstwą cukru i szczyptą gałki muszkatołowej i mocno zrumienić
przy pomocy palnika cukierniczego, tak aby powstała twarda skorupka. Jeżeli nie
macie palnika cukierniczego, cukier można zrumienić w piekarniku wstawiając
miseczki (żaroodporne) pod górny grill.
Smacznego!
Przepis: Lawendowy Dom
Pyszny jest! robiłam w domku i też miałam przyjemność jeść w Hiszpanii :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie ostatnio myślałam nad zrobieniem jakiegoś hiszpańskiego deseru i chyba wybiorę ten :)
OdpowiedzUsuńjeju, ale kusząco!
OdpowiedzUsuń