środa, 5 września 2012

Ciasto warstwowe / Layer cake


Czasami wstaję rano i po prostu nie mam ochoty przygotowywać śniadania.  Wychodzę do ogrodu i zrywam garść malin. Są duże, różowo-czerwone i słodkie. Pyszne! Ale jak na śniadanie, to trochę za mało. Zaczynam więc chodzić po kuchni. Zaglądam do lodówki, sprawdzam co jest na półkach. Po kolei od góry do dołu, a potem jeszcze drzwiczki – może tam jest coś na co właśnie mam ochotę. Sprawdzam co jest na blacie przy oknie, co pod roletą, zaglądam do szuflady z kaszami i suszonymi owocami, do spiżarni – dziś nie mam ochoty na rybkę z puszki, a potem znowu do lodówki. Kręcę się jeszcze chwilę po kuchni i w końcu decyduję się pójść na łatwiznę i przy okazji trochę zaszaleć. Bo czy nie jest fantastycznie zjeść deser na śniadanie? Wyciągam kawałek ciasta, które zostało po imieninach dziadka, zaparzam mocną herbatę migdałowo-różaną i śniadanie gotowe!

To ciasto warstwowe jest inne niż wszystkie. Cieniutkie warstwy waniliowo-kakaowe wyglądają po prostu rewelacyjnie. W smaku przypomina trochę sękacz. Dla ambitnych i cierpliwych, bo robi się je chwilę, ale piecze dość długo. Warto!


Składniki na ciasto:
·         250 g masła
·         150 g mąki
·         100 g skrobi kukurydzianej
·         250 g cukru
·         7 jajek
·         szczypta soli
·         2 łyżki gorzkiego kakao
·         1 łyżeczka esencji waniliowej

Składniki na polewę:
·         200 ml śmietanki kremówki 36%
·         200 g gorzkiej czekolady
·         1 łyżka masła

·         do przybrania małe czekoladowe kuleczki z mlecznej, gorzkiej i białej czekolady

Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek. Dodawać po jednym żółtku do masy i miksować. Następnie dodać całą mąkę i dobrze zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę w oddzielnej misce. Białka dodawać powoli do masy ostrożnie mieszając łyżką. Gotową masę podzielić na dwie równe części przekładając do dwóch misek. Do jednej dodać kakao, a do drugiej esencję waniliową. Obie masy wymieszać oddzielnymi łyżkami.
Piekarnik nagrzać do 200˚C  i włączyć górny grill. Przygotować tortownicę o średnicy około 20 cm. Nałożyć dwie łyżki kakaowej masy i rozprowadzić równo w tortownicy. Ciasto piec przez 2-3 minuty na górnej kratce. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozprowadzić dwie łyżki waniliowej masy. Piec przez 2-3 minuty. Postępować tak aż obie masy się skończą. Warstwy powinny być bardzo cienkie,  ciasto powinno jedynie przykrywać całą poprzednią warstwę.

Kiedy ciasto będzie stygło przygotować polewę. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Ostudzone ciasto polać ze wszystkich stron polewą. Zanim polewa zastygnie ozdobić ciasto czekoladowymi kuleczkami.

Smacznego!






33 komentarze:

  1. piękny :) od samego patrzenia mam ochotę "wciagnąć" polowe:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale fajny przepis ! Mega mnie zaskoczyło że obie warstwy sa pieczone, ale kreatywnie: ) Super ! Kojarzy mi się z senkaczem ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, ale rewelacyjnie wygląda! aż się boję myśleć jak smakuje! i ta gruba warstwa polewy do tego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez elegancki! Zrobisz mi taki na urodziny? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jasne! A kiedy masz urodziny Maggie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały i jak pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda. Choć zajmuje chwilę, to chyba warto się poświęcić dla takiego efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pracochłonne, ale za to jaki efekt;) Świetne;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda po prostu bajecznie, te warstwy robią zdecydowanie wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś upiekłam, rewelacja. Dodałam olejku rumowego , pycha. Przepis bajka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. dobry ... sękacz... ale nie tort. Na tort za suuuuche. za dużo też czekolady, jedna tabliczka w zupełności wystarczy, przy dwóch staje się za ciężki... ładnie się prezentuje, proso się robi, jednak lepiej zamiast cukru dodać cukier puder(mniej miksowania) przy zwykłym cukrze myślałam że mi mikser padnie:((((
    ogółem sękacz na 6+
    tort najwyżej na 2=

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zdecydowanie nie jest tort, ale ciasto :) Mój mikser nie miał problemów z miksowaniem mas. I wydaje mi się, że żółtka i masło zmiksowane z cukrem pudrem inaczej smakują niż z cukrem krystalicznym. Ale i tak cieszę się, że wypróbowałaś ten przepis, w końcu i tak często wprowadza się autorskie ulepszenia ;)

      Usuń
  12. Witam. Jak długo powinno się piec ciasto po nałożeniu ostatniej warstwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnią warstwę należy piec też przez około 3 min. Ale najlepiej sprawdzać kiedy ostatnia warstwa przestanie być płynna i będzie sucha czyli upieczona :)

      Usuń
  13. bardzo ciekawy pomysł, ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda trochę jak ciasto naleśnikowe, ale w smaku jest pewnie zupełnie inne - przekonam się o tym w wolnej chwili i pewnie dorzucę coś do przepisu od siebie ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. u nas przetestowany na urodziny córeczki! Świetny!
    http://instagram.com/p/eA1QFmL7aX/

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja mam pytanie ... czy zamiast skrobi kukurydzianej można dodać zwykłą- ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, nigdy nie robiłam z mąką ziemniaczaną, ale wydaje mi się, że ciasto i tak wyjdzie po tej zamianie. Ja bym śmiało tak zrobiła :)

      Usuń
  17. Można użyć bez problemu mąki ziemniaczanej. Zamiast esencji waniliowej użyłem rumowej, a dzisiaj zamierzam zrobić tak samo tylko skropić go dodatkowo rumem, aby był nieco bardziej wilgotny.

    Ja oblewam gorzką czekoladą i zatapiam na obrzeżach takie rodzynki w czekoladzie z paczki. Tych kulek nie mogłem dostać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Z rodzynkami też pewnie wychodzi pysznie :)

      Usuń
  18. wygląda świetnie, ale wykonania się obawiam :(

    OdpowiedzUsuń
  19. ciekawie wygląda i bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Te ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń