Kiedy pierwszy raz w
żuciu zrobiłam domowy marcepan, cieszyłam się jak dziecko. Nie mogłam uwierzyć,
że tak szybko i łatwo można go zrobić. Uwielbiam marcepan i razem z mamą
zazwyczaj wyjadam go łyżeczką, prosto z opakowania, bez żadnych dodatków. Do
podania gościom ta forma się jednak nie nadaje. Tak więc całkiem naturalnie
zrobiłam marcepanowe kartofelki. Marcepan z kakao wygląda elegancko i jest
bardziej wytrawny. Pyszny domowy smakołyk.
Składniki:
·
marcepan (najlepiej domowy, przepis tutaj)
·
kakao
Marcepan podzielić na
równe cząstki. Z każdej formować kulkę o średnicy ok. 1,5 cm. Gotowe kulki
obtoczyć w przesianym przez sitko kakao. Gotowe. Marcepanowe kartofelki należy
przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam te kuleczki szczęścia ! :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJa je po prostu kocham, nie są łatwe do kupienia w PL, ale to lepiej - może się zmobilizuję żeby w końcu zrobić marcepan domowy, tylko potem też go będę wyjadać łyżeczką :))
OdpowiedzUsuńa czy ze zmielonych migdałów kupnych wyjdzie?
Zufik, nie wiem czy wyjdzie ze zmielonych, bo zmielone migdały to już raczej mąka migdałowa i po prostu mogą nie wytrącić się olejki, przez co nie skleją się w jedną masę. Jeżeli nie masz czasu albo ochoty na obieranie migdałów, to radziłabym kupić migdały blanszowane, namoczyć je przez 10 min. we wrzątku i dopiero wtedy zmielić z cukrem :)
UsuńIdealne kuleczki ulepiłaś :)
OdpowiedzUsuńkartofelki marcepanowe to coś, co tygryski lubią najbardziej
OdpowiedzUsuńa jakie równiutkie!
---
http://takeittasty.blogspot.com
jadłabym.... teraz... :P
OdpowiedzUsuń