niedziela, 17 listopada 2013

Marcepanowe kartofelki / Marzipan truffles


Kiedy pierwszy raz w żuciu zrobiłam domowy marcepan, cieszyłam się jak dziecko. Nie mogłam uwierzyć, że tak szybko i łatwo można go zrobić. Uwielbiam marcepan i razem z mamą zazwyczaj wyjadam go łyżeczką, prosto z opakowania, bez żadnych dodatków. Do podania gościom ta forma się jednak nie nadaje. Tak więc całkiem naturalnie zrobiłam marcepanowe kartofelki. Marcepan z kakao wygląda elegancko i jest bardziej wytrawny. Pyszny domowy smakołyk.


Składniki:
·         marcepan (najlepiej domowy, przepis tutaj)
·         kakao

Marcepan podzielić na równe cząstki. Z każdej formować kulkę o średnicy ok. 1,5 cm. Gotowe kulki obtoczyć w przesianym przez sitko kakao. Gotowe. Marcepanowe kartofelki należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Uwielbiam te kuleczki szczęścia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja je po prostu kocham, nie są łatwe do kupienia w PL, ale to lepiej - może się zmobilizuję żeby w końcu zrobić marcepan domowy, tylko potem też go będę wyjadać łyżeczką :))
    a czy ze zmielonych migdałów kupnych wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zufik, nie wiem czy wyjdzie ze zmielonych, bo zmielone migdały to już raczej mąka migdałowa i po prostu mogą nie wytrącić się olejki, przez co nie skleją się w jedną masę. Jeżeli nie masz czasu albo ochoty na obieranie migdałów, to radziłabym kupić migdały blanszowane, namoczyć je przez 10 min. we wrzątku i dopiero wtedy zmielić z cukrem :)

      Usuń
  3. Idealne kuleczki ulepiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kartofelki marcepanowe to coś, co tygryski lubią najbardziej
    a jakie równiutkie!
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń