środa, 6 listopada 2013

Zapiekanka porowo-ziemniaczana / Leak-potato bake


- Co będzie na obiad?
- Zapiekanka.
- Zapiekanka? Będzie zapiekanka! Będzie zapiekanka!
I tak wśród ochów i achów i uśmiechów od ucha do ucha wszyscy czekamy na obiad, a dokładniej na zapiekankę. TĘ zapiekankę. Od wielu lat w moim domu przygotowuje się ją właśnie w takiej formie. Razem z moją mamą eksperymentowałyśmy zamieniając parówki na kurczaka albo kiełbasę albo inne mięso, ale i tak wszystkim najbardziej smakowała wersja oryginalna. Nie znam osoby, której by nie smakowała. Ja zawsze przygotowuję podwójną porcję, żeby została na kolejny obiad, bo odgrzana następnego dnia smakuje równie pysznie. O ile zostanie na następny dzień, bo naprawdę trudno jej się oprzeć. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Idealna na chłodne dni.


Składniki (porcja na 4 osoby):
·         1 kg niedużych ziemniaków
·         2 pory
·         200 g dobrej jakości parówek
·         40 g masła
·         1 cebula
·         2 łyżki mąki
·         250 ml mleka
·         0,5 l wody
·         gałka muszkatołowa
·         sól
·         pieprz
·         100 g żółtego sera
·         natka pietruszki do posypania

Ziemniaki obrać i gotować do momentu aż będą prawie ugotowane, ale wciąż lekko twarde. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, chwilę ostudzić i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Połowę masła rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim pory. Kiedy zmiękną, dodać na patelnię pokrojone w plasterki parówki i wszystko razem podsmażyć, aż parówki ładnie się zrumienią.
Cebulę obrać i pokroić w  drobną kostkę. W żaroodpornym naczyniu (ja używam dużej stalowej prostokątnej formy) rozgrzać pozostałe masło i zeszklić na nim cebulę. Następnie posypać cebulę mąką i zrumienić. Następnie dodać mleko i wodę i zagotować. Gotowy sos beszamelowy doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Ziemniaki pokrojone w plasterki wymieszać z porem i parówkami i ułożyć w sosie w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać startym żółtym serem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 min. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki i od razu podawać.


Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Ale świetny pomysł! chętnie wypróbuję przepis. Są ukochane parówki młodej więc por nie będzie przeszkadzał :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł super, nie mam co prawda tak ładnego naczynia, ale postaram się podać to równie dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpyszniejsze danie ever!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny przepis! Polecam każdemu! Nacia

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanka wygląda pysznie. Mam tylko pytanie jakie wymiary mają te naczynia w których prezentujesz zapiekankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te naczynia to ramekiny z Duki. Mają średnice 9 cm i wysokość 5 cm :)

      Usuń
  6. jesli mowa o dobrej jakosci arowkach polecam te od Henryka Kani, premium wieprzowe. Sprawdzilamw rpzepisie wlasnie i wyszlo super! Dzieki z ainspiracje.

    OdpowiedzUsuń