- Co będzie na obiad?
- Zapiekanka.
- Zapiekanka? Będzie
zapiekanka! Będzie zapiekanka!
I tak wśród ochów i achów
i uśmiechów od ucha do ucha wszyscy czekamy na obiad, a dokładniej na
zapiekankę. TĘ zapiekankę. Od wielu lat w moim domu przygotowuje się ją właśnie
w takiej formie. Razem z moją mamą eksperymentowałyśmy zamieniając parówki na
kurczaka albo kiełbasę albo inne mięso, ale i tak wszystkim najbardziej
smakowała wersja oryginalna. Nie znam osoby, której by nie smakowała. Ja zawsze
przygotowuję podwójną porcję, żeby została na kolejny obiad, bo odgrzana następnego
dnia smakuje równie pysznie. O ile zostanie na następny dzień, bo naprawdę
trudno jej się oprzeć. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Idealna na chłodne dni.
Składniki (porcja na 4
osoby):
·
1 kg niedużych ziemniaków
·
2 pory
·
200 g dobrej jakości parówek
·
40 g masła
·
1 cebula
·
2 łyżki mąki
·
250 ml mleka
·
0,5 l wody
·
gałka muszkatołowa
·
sól
·
pieprz
·
100 g żółtego sera
·
natka pietruszki do posypania
Ziemniaki obrać i gotować
do momentu aż będą prawie ugotowane, ale wciąż lekko twarde. Ziemniaki odcedzić,
przelać zimną wodą, chwilę ostudzić i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5
cm.
Pory oczyścić, umyć i
pokroić w krążki. Połowę masła rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim pory.
Kiedy zmiękną, dodać na patelnię pokrojone w plasterki parówki i wszystko razem
podsmażyć, aż parówki ładnie się zrumienią.
Cebulę obrać i pokroić
w drobną kostkę. W żaroodpornym naczyniu
(ja używam dużej stalowej prostokątnej formy) rozgrzać pozostałe masło i
zeszklić na nim cebulę. Następnie posypać cebulę mąką i zrumienić. Następnie dodać
mleko i wodę i zagotować. Gotowy sos beszamelowy doprawić solą, pieprzem i
świeżo startą gałką muszkatołową.
Ziemniaki
pokrojone w plasterki wymieszać z porem i parówkami i ułożyć w sosie w naczyniu
żaroodpornym. Całość posypać startym żółtym serem.
Zapiekankę
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 min. Gotową zapiekankę
posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Smacznego!
Ale świetny pomysł! chętnie wypróbuję przepis. Są ukochane parówki młodej więc por nie będzie przeszkadzał :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pomysł super, nie mam co prawda tak ładnego naczynia, ale postaram się podać to równie dobrze ;)
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze danie ever!
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! Polecam każdemu! Nacia
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda pysznie. Mam tylko pytanie jakie wymiary mają te naczynia w których prezentujesz zapiekankę?
OdpowiedzUsuńTe naczynia to ramekiny z Duki. Mają średnice 9 cm i wysokość 5 cm :)
Usuńjesli mowa o dobrej jakosci arowkach polecam te od Henryka Kani, premium wieprzowe. Sprawdzilamw rpzepisie wlasnie i wyszlo super! Dzieki z ainspiracje.
OdpowiedzUsuń