piątek, 13 grudnia 2013

Pierogi z łososiem / Dumplings with salmon


Scroll down for English

Dużo jeżdżę samochodem. I bardzo to lubię. Już dawno przestałam stresować się korkami. W końcu i tak nie mam na nie wpływu. Często przemierzam Warszawę z północy na południe i z południa na północ. Teraz, kiedy wcześnie robi się ciemno, moją uwagę przykuwają światła. Światła wielkiego miasta po drugiej stronie rzeki. Budynki pnące się do nieba, każdy inaczej oświetlony, ściągają mój wzrok nawet z daleka. Nasz warszawski Manhattan. Od czasu kiedy byłam w Nowym Jorku, nie mogę oprzeć się temu porównaniu. Pierwszy raz panoramę Manhattanu zobaczyłam z daleka, z okna autobusu mknącego nocą w kierunku centrum miasta. Była niesamowita. Nasze śródmieście ma zupełnie inną skalę, ale i tak dumnie prezentuje się na tle nocnego nieba. Uwielbiam nocny widok Warszawy z praskiej strony Wisły.



Składniki na farsz 30 pierogów:
·         100 g wędzonego łososia
·         200 g surowego łososia
·         1 cebula
·         1 łyżka oleju
·         80 g sera białego
·         100 g suszonych pomidorów
·         ½ pęczka koperku
·         sól
·         pieprz

Składniki na ciasto na ok. 40 pierogów:
·         300 g mąki pszennej
·         200 ml ciepłej wody
·         łyżka masła
·         szczypta soli

Z surowego łososia odciąć skórę i umyć, a następnie ugotować w wodzie. Łosoś powinien być gotowy po 10-15 min. Łososia wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Ser zmielić w malakserze na gładko. Dodać wędzonego i ugotowanego łososia i ponownie zmiksować. Dobrze jest wcześniej sprawdzić czy ryba nie ma ości i ewentualnie je usunąć. Pomidory pokroić na drobne kawałki, koperek drobno posiekać. Pomidory, koperek i podsmażoną cebulę dodać do masy z łososia i wymieszać łyżką. Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę przesiać na blat. Dodać sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagniatać ciasto podsypując mąką do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i będzie ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykryć ściereczką. Połowę ciasta rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać szklanką kółka . Formować pierogi, napełniać farszem, gotowe trzymać przykryte ściereczką do momentu gotowania.

W garnku zagotować wodę. Pierogi gotować w dwóch turach po 20 sztuk. Wrzucać do wrzącej wody i gotować przez ok. 2 min. Ugotowane pierogi osączyć i wyłożyć na półmisek. Podawać polane roztopionym masłem z odrobiną posiekanego koperku.

Smacznego!





In English:
I travel a lot by car. I really enjoy it. Long time ago I stopped stressing because of traffic jam. In the end, I have no influence on it. I often travel from north to south and from south to north of Warsaw. Now, when it gets dark early, I see lights, buildings climbing to the sky, each differently illuminated, attract my attention even from a distance. Our Warsaw Manhattan. From the time when I was in New York, I just can’t resist this comparison. The lights of the big city across the river. Buildings. The first time I saw the Manhattan skyline from a far, at night, through window of the bus speeding towards the city center. It was incredible. Our downtown has a completely different scale , but it proudly presents itself in the night sky. I love the night view of Warsaw seen from the other side of Vistula river.

Ingredients for 30 dumplings stuffing :
       100 g smoked salmon
       200 g raw salmon
       1 onion
       1 tablespoon oil
       80 g of white cheese
       100 g dried tomatoes
       ½ bunch of dill
       salt
       pepper

Ingredients for the dough for about 40 dumplings :
       300 g wheat flour
       200 ml hot water
       tablespoon butter
       pinch of salt

Stuffing:
Cut off the skin from raw salmon, wash the fish, then cook in the water. Salmon should be ready after 10-15 min . Remove the salmon from the water and leave to cool. Chop the onion and fry it in oil. Grind cheese in a food processor to smooth. Add the smoked and cooked salmon and mix again . It is good to check first if the fish doesn’t have any bones, and eventually remove them. Cut tomatoes into small pieces, finely chop the dill. Tomatoes , dill and fried onions add to the salmon and mix with a spoon . Season with salt and pepper.

Dough:
Sift the flour on the counter. Add salt, melted butter and hot water. Knead the dough adding flour until the dough is smooth and nicely swerving from hands. Dough cover with a cloth . Roll out half the dough to a thickness of about 2-3 mm and cut circles using glass. Form the dumplings, filling them with stuffing and cover with a cloth until cooking.

In a pot boil the water with pinch of salt. Cook dumplings in two rounds of 20 pieces. Place dumplings in boiling water and cook for about 2 minutes . Cooked dumplings drain and place on platter. Serve with melted butter with a bit of chopped dill.

Enjoy!

4 komentarze:

  1. Też lubię ten widok i też często mam okazję widywać warszawski Manhattan z praskiej strony - to też moja strona :) Lubię też Twoją pierogową propozycję, ma piękne wnętrze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię łososia ale w takiej wersji chyba bym się nie odważyła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do odważnych świat należy ;) to ulubione pierogi Mojego Słodkiego, dlatego ja zdecydowałam się zaryzykować, ale przyznam, że samo nadzienie, na zimno jako pasta do kanapek sprawdza się świetnie :)

      Usuń