wtorek, 8 maja 2012

Grecka zupa cytrynowa / Greek lemon soup


Pewien czas temu mój telefon, który bardzo lubiłam, postanowił wyskoczyć z mojej torebki. Na chodnik. Jak wiadomo takie skoki, nawet z niedużej wysokości, nie kończą się dobrze. Tak więc musiałam zaopatrzyć się w nowe urządzenie. I z tej okazji zaczęłam bawić się różnymi aplikacjami. Chcecie poznać moje dwie ulubione? Oczywiście pierwsza to ta z przepisami kulinarnymi i bardzo apetycznymi zdjęciami potraw. Druga natomiast jest taka sama, ale z koktajlami. To czego szukamy możemy znaleźć poprzez miejsce pochodzenia, składniki, które akurat mamy w lodówce czy rodzaj potrawy lub koktajlu. 
Bardzo spodobały mi się te aplikacje i od razu postanowiłam sprawdzić na ile dobre i dokładne są te przepisy. Jako pierwszą postanowiłam zrobić grecką zupę cytrynową. Wyszła smaczna, taka inna. Orzeźwiająca. Chociaż pewnie byłaby lepsza gdybym zgodnie z przepisem dodała oregano, a nie tymianek, który nie wiem czemu znalazł się w pojemniczku z napisem 'oregano'. Połączenie cytryny i tymianku kojarzy mi się wyłącznie z rybą pieczoną w folii. Dlatego dla mnie oregano to lepsza przyprawa do zupy cytrynowej niż tymianek.


Składniki:
·         1l bulionu
·         100g ryżu
·         sok z 1 cytryny (ok. 30ml)
·         1 jajko
·         1 łyżeczka oregano

Bulion zagotować. Dorzucić ryż i gotować przez 15 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać sok z cytryny i ciągle mieszając wbić jajko. Mieszać jeszcze przez chwilę, żeby jajko się nie ścięło, a następnie zostawić, żeby zupa pogotowała się jeszcze przez 10 min. Pod koniec dodać oregano. 



Smacznego!


Przepis: SamsungApps Cooking Mania

6 komentarzy:

  1. Prosta, a pyszna. A co do oregano, masz chyba racje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ugotowałam podobną swego czasu w wakacje i była dla nas bardzo miłym zaskoczeniem.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa ta zupka. Muszę koniecznie jej spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie wolę taką normalnie na drobiu i kości wołowej, z początku jest jak rosół ale po dodaniu jajka zmiksowanego z sokiem z cytryny jest po prostu niebo w gębie :D <3 my love i nic sie nie liczy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i z marchewką selerkiem normalnie jak Rosół :) Tylko przed podaniem do garnka wlewa się właśnie zmieszane jajo z cytryną i Voila :D

      Usuń