wtorek, 21 sierpnia 2012

Smażone kwiaty cukinii / Fried zucchini flowers





Jakiś czas temu posiałam w moim ogródku ziołowym cukinie. Ze względu na truskawki, poziomki, rzodkiewki, a teraz i cukinie ogródek powinien nazywać się ziołowo-owocowo-warzywnym, ale w mojej rodzinie funkcjonuje jako ziołowy. Cieszyłam się jak dziecko kiedy wyrosła mi pierwsza ogromna cukinia, która ważyła ponad kilogram, a potem następne. Pierwszą przerobiliśmy na pyszne chrupiące placuszki, druga wylądowała w potrawce z cukinii, a kolejne wciąż dojrzewają w ogródku. W międzyczasie piękne żółte kwiaty kwitły jeden po drugim i opadały. Ja najpierw się cieszyłam, a potem smuciłam, że znowu nie zdążyłam nic  z nimi zrobić. Tym razem nie przegapiłam już mojej szansy i zerwałam kilka dorodnych żółtych kwiatów. Podałam je jako przystawkę przed obiadem. I wyszły pyszne. W smaku trochę jak cukinia, trochę jak brokuły, ale znacznie delikatniejsze. Gorąco polecam!






Składniki:
·         10 kwiatów cukinii
·         1 kulka mozarelli
·         1 jajko
·         90 g mąki
·         125 ml wody
·         ½ łyżeczki soli

·         olej słonecznikowy do smażenia

Kwiaty cukinii obejrzeć oczyścić bez mycia. Mogły zakraść się do nich drobne robaczki. Mozarellę pokroić na paseczki o grubości około 0,5cm. Do każdego kwiatu cukinii włożyć jeden paseczek mozarelli. Mąkę, jajko, sól i wodę wymieszać trzepaczką na gładką masę. W małym garnku dobrze rozgrzać olej. Oleju powinno być wystarczająco dużo, żeby zakryć kwiaty. Kwiaty zanurzać w cieście i smażyć na oleju aż ładnie się zrumienią i będą kruche. Gotowe kwiaty odsączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać.

Wskazówka:
Jeżeli macie własne cukinie, należy zwrócić uwagę, żeby zrywać jedynie kwiaty męskie. Kwiaty żeńskie rosną na małych cukiniach, które mają ciemnozielony kolor i są grubsze niż łodygi. Kwiaty męskie rosną natomiast na jaśniejszych zielonych łodyżkach.

Smacznego!








Przepis:  „Pod słońcem Toskanii” Frances Mayes

4 komentarze:

  1. Muszą smakować przepysznie ! Cudowne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa potrawa, nie wiedziałam że kwiaty są jadalne;) ale musi smakować wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co żeńskie nie są dobre do smażenia ? miałem b.dużo cukinii i kabaczków pozdrawiam smiling

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dobre, ale jeżeli je zerwiemy, nie odczekamy się dużych cukinii :)

      Usuń