Moja rodzina nie przepada za ciemnym pieczywem. Żeby sprawić im przyjemność postanowiłam upiec biały chleb, podobny do tego, który jedzą na co dzień. I udało się. Chleb z tego przepisu wyszedł lekki i puszysty, a co najważniejsze – wszystkim bardzo smakował i od razu zniknął.
Składniki:
· 150 g zakwasu żytniego
· 500 g maki pszennej
· 8 g świeżych drożdży
· 300 g wody
· 1 łyżeczka soli
· 150 g zakwasu żytniego
· 500 g maki pszennej
· 8 g świeżych drożdży
· 300 g wody
· 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrabiać mikserem przez kilka min. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wymieszać ciasto, przełożyć do keksówki, spryskać oliwą, posypać odrobiną mąki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na około godzinę.
Nagrzać piekarnik do 210°C i piec chleb przez około 40 min.
Smacznego!
Przepis: Pracownia wypieków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz