środa, 10 sierpnia 2011

Murzynek / Chocolate cake


To jedno z moich ulubionych ciast. Ciężkie, czekoladowe z kleistą, błyszczącą skórką, która oczywiście jest najlepsza z całego ciasta. Długo zachowuje świeżość, robi się je szybko i zawsze wychodzi. Murzynek jest pyszny zarówno sam, ciepły, prosto z blaszki, jak i w bardziej wyrafinowanej wersji, pieczony w okrągłej tortownicy i serwowany z bitą śmietaną. Od kiedy pamiętam mama zawsze robiła murzynka i cały czas jest w tym najlepsza. To ciasto z typu tych ciast, które nadają się na każdą okazję. No i ten obłędny zapach kiedy się piecze…


Składniki:
·         ¾ szklanki mleka
·         2 szklanki cukru
·         3 łyżki kakao
·         250g masła
·         5 jajek
·         2 szklanki mąki
·         1 łyżka proszku do pieczenia
·         aromat rumowy
 

Zagotować mleko z masłem, cukrem i kakao i odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa będzie zimna dodać jajka, aromat rumowy, przesianą mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować wszystko na gładką masę. Dwie keksówki wysmarowane masłem i obsypane mąką wypełnić masą.


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto piec przez 45 min.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz