środa, 25 kwietnia 2012

Brownie w kokilkach / Brownie in forms


Robiąc jajka niespodzianki pierwszy raz w życiu zrobiłam brownie. Ponieważ źle przewidziałam ilość potrzebnych wydmuszek, a na dodatek jedną zbiłam przy myciu, zostało mi trochę ciasta. Nie zastanawiając się długo, przelałam je do foremek, których używam do robienia kremu caramel i upiekłam. I tak powstało brownie w kokilkach. Gęste, wilgotne, czekoladowe. I zaskakująco sycące! Uwielbiam czekoladę w każdej postaci, ale tę porcję jadłam przez trzy dni. Z ogromną przyjemnością oczywiście! 



Składniki:
·         200g gorzkiej czekolady
·         120g miękkiego masła
·         3 jajka
·         1 szklanka cukru
·         szczypta soli
·         1 szklanka mąki pszennej
·         3 łyżki kakao



Czekoladę rozpuszczamy z masłem na parze i zostawiamy do przestygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z solą i kakao i mieszamy łyżką, aż powstanie gładka masa. Gotową masę przekładamy do kokilek wypełniając je do 2/3 wysokości. Z tej ilości ciasta wyjdzie około 7 kokilek z brownie. Brownie pieczemy 30-35 min. w temp. 180°C. Jeżeli sprawdzimy ciasto przy pomocy wykałaczki, nie będzie ona sucha, ale tak powinno być, ciasto ma być w środku wilgotne. Po upieczeniu brownie zostawić do ostygnięcia. Ciasto przechowywane w lodówce długo pozostaje świeże.


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. U mnie pewnie nie wytrzymalaby tak dlugo, znajac moja sklonnosc do blyskawicznego pochlaniania wszystkiego, co czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę nadrobić zaległości i upiec w końcu brownie! Twoje kusi na całego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie takiego ekspresowego przepisu szukałam na maksymalnie czekoladowe coś ;) Przepis zapisany . Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń