piątek, 27 kwietnia 2012

Surówka z porów i jabłek / Leak and apple salad


Jaka jest najlepsza surówka na świecie? Oczywiście ta z pora i jabłka! Ja nie mam żadnych wątpliwości. W mojej rodzinie jest na stole od kiedy pamiętam. I o ile każdy ma swoje 'tego nie lubię' w postaci selera, śledzia czy grzybów, to ta surówka zawsze i dla każdego była i jest w kategorii 'to lubię', a nawet 'bardzo lubię'. Idealna do mięs. Lekka, zdrowa, o charakterystycznym smaku, nie wymaga nic poza odrobiną oliwy z oliwek. Łączy w sobie trzy smaki: słodki, kwaśny i ostry (jabłko - ogórek - por). Pyszne połączenie! I zdrowe.


Składniki:
·         3 pory - zielone części
·         2 jabłka
·          8 ogórków kiszonych
·         oliwa z oliwek
·          szczypta soli

Pory przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w cienkie półplasterki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obierać i także pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać odrobinę oliwy z oliwek. Jeżeli ogórki okażą się mało słone, surówkę można doprawić szczyptą soli. Proporcje podałam orientacyjnie, ponieważ i tak za każdym razem dodaję taką ilość porów, jabłek i ogórków, żeby mi smakowało, a wszystkie trzy smaki równoważyły się.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. proste, zdrowe i pyszne! Śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem dlaczego, ale dla mnie surowy por jest ciezkostrawny. Probowalam kilka razy i za kazdym razem sie pochorowalam ;((

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nigdy nie miałam problemów z porem. W tej surówce na korzyść pora działa też sok z ogórków, który go zmiękcza i łagodzi smak. Ale jak nie surowy to zawsze może być gotowany w słodkiej wodzie - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń