poniedziałek, 13 lutego 2012

Zupa tajska z kurczakiem / Thai soup with chicken




Moi przyjaciele – Kasia i Piotrek byli na wakacjach w Tajlandii. Już drugi raz. Coś ciągnie ich w tamte strony. Obejrzałam fajną relację z tego wyjazdu. Zdjęcia z nurkowania z czterometrowymi rybami, piękne plaże, widoki, które chciałabym zobaczyć na własne oczy, psy chowające się  pod krzesłami w poszukiwaniu odrobiny cienia, setki poplątanych kabli wiszących na drewnianych słupach nad skrzyżowaniami dróg, desery z tamtejszych owoców (podobno smoczy owoc nie ma sobie równych), a przede wszystkim zadowolone miny moich przyjaciół.
To właśnie od nich dostałam tajskie smakołyki w  postaci suszonych glonów oraz pasty Tom Kha Kai. Pasta ta jest podstawą zupy tajskiej, którą oczywiście musiałam zrobić. Zajęło mi to trochę, ale w końcu ogarnęłam się i zgromadziłam wszystkie niezbędne składniki. A zupa wyszła rewelacyjna! Słodko-kwaśno-ostra. Mimo że nie przepadam za smakiem kokosowym, ta zupa na pewno nie była jednorazowym eksperymentem. Dla wszystkich lubiących oryginalne smaki i pikantne potrawy.



Składniki (na 4 porcje):
·         1l wody, rosołu lub bulionu warzywnego
·         400ml mleczka kokosowego
·         200g pasty tom kha kai
·         sok z 1 limonki
·         1 papryczka chilli
·         ½ pęczka szczypiorku
·         2 łyżki sosu rybnego
·         1 łyżka cukru trzcinowego
·         1 gałązka trawy cytrynowej
·         200g grzybów shitakke
·         200g piersi kurczaka

Zagotować wodę/rosół/bulion. Do gotującej się na małym ogniu zupy dodać mleczko kokosowe i pastę tom kha kai. Trawę cytrynową rozgnieść, posiekać i dodać do zupy. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek, sok z limonki, cukier i sos rybny. Grzyby pokroić na cienkie plasterki i dorzucić do zupy. Kurczaka pokroić na cienkie kawałki i dorzucić do zupy. Gotować jeszcze około 10 min.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Robię prawie identyczną, z tym, że dopasowałam sobie ją do dostępności składników i jest pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczna tajska zupa.
    Bardzo ją lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupy. Z mlekiem kokosowym, kurczakiem. Same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń