piątek, 28 czerwca 2013

Mleko migdałowe / Almond milk


Czasem, a nawet dość często, mam ochotę zrobić coś, czego nigdy wcześniej nie robiłam, a gotowego produktu w sklepie i tak bym nie kupiła. Tym razem było to mleko migdałowe. Do sojowego nigdy nie byłam przekonana, a kozie mi po prostu nie smakuje. Mleko migdałowe robi się szybko i bardzo łatwo. W smaku jest delikatne i dla mnie plasuje się na drugim miejscu po mleku krowim. Jeżeli lubicie nowe doznania smakowe, koniecznie spróbujcie zrobić je w domu.



Składniki na 1 litr:
·         1 l wody
·         100 g migdałów
·         100 g miodu

Migdały namoczyć w gorącej wodzie przez 10-15 min. i obrać ze skórki. Obrane migdały wrzucić do miksera, zalać wodą, dodać miód i wszystko razem zmiksować. Przelać całość do butelki i odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie odcedzić mleko przy użyciu gazy i przelać do butelki. Mleko migdałowe należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!






Przepis: „Smakowite prezenty” Sigrid Verbert

3 komentarze:

  1. nie, bardzo delikatnie je czuć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jak na razie wypróbowuję różne mleka zakupując je w sklepie. Piłam już migdałowe, kokosowe, ryżowe, sojowe. Sojowe jak na razie najbardziej mi odpowiada, najlepiej zastępuje mi mleko krowie. Mleka koziego nie próbowałam, ale dzisiaj jadłam jogurt naturalny kozi - nie smakował, więc mleka nie spróbuję. Mleko ryżowe - fuj... Jutro mam zamiar sama zrobić mleko kokosowe. Jest to na pewno lepszy i tańszy sposób, niż zakup takowego w sklepie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń