sobota, 10 września 2011

Muffinki czekoladowe #2 / Chocolate muffins #2



Dalej poszukuję przepisu na idealne czekoladowe muffinki. Te są lekkie, ciemnobrązowe, wilgotne i bardzo smaczne. Wyrosły jednak płaskie, więc moje poszukiwania nie dobiegły jeszcze końca. Te muffinki idealnie nadają się do dalszego dekorowania kremem.


Składniki na 24 muffinki:
·         2 szkl. cukru
·         1 i ¾ szkl. mąki
·         ¾ szkl. kakao
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
·         1 łyżeczka soli
·         2 jajka
·         1 szkl. mleka
·         ½ szkl. oleju roślinnego
·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
·         1 szkl. gorącej wody

Wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać mokre składniki i wszystko zmiksować. Masa będzie bardzo płynna, ale nie należy się tym przejmować. Napełnić papilotki i piec w temp. 180°C przez 20-25 min.

Smacznego!


Przepis: Glorious Treats

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz