sobota, 3 września 2011

Pancakes


Na weekend przyjechał znajomy z Kanady i przywiózł mi syrop klonowy. Nic bardziej nie mogło mnie ucieszyć! Cały dzień chodziłam z uśmiechem od ucha do ucha. Aż w końcu wymyśliłam - amerykańskie naleśniki. Takie typowe, grubiutkie placuszki, podawane z borówkami amerykańskimi i polane złocistym syropem klonowym. Idealne na leniwe sobotnie albo niedzielne śniadanie, kiedy jest wystarczająco dużo czasu na wszystko. Na zbieranie borówek w ogrodzie, na krzątanie się w kuchni i na wspólne poranne siedzenie przy stole też.


Składniki:
·         300 g mąki
·         40 g cukru
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         300 ml mleka
·         200 g jogurtu
·         1 jajko
·         75 g stopionego masła
·         olej do smażenia
·         borówki amerykańskie
·         syrop klonowy
Zmiksować mleko, jogurt, jajko i masło. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Wszystko zmiksować tak, aby powstała gładka, dosyć gęsta masa.
Na rozgrzanym na patelni oleju wylewać łyżką masę formując placuszki. Smażyć na złoto z każdej strony. Podawać z borówkami amerykańskimi i syropem klonowym.

Smacznego!


Przepis: White Plate

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz