Na weekend przyjechał znajomy z Kanady i przywiózł mi syrop klonowy. Nic bardziej nie mogło mnie ucieszyć! Cały dzień chodziłam z uśmiechem od ucha do ucha. Aż w końcu wymyśliłam - amerykańskie naleśniki. Takie typowe, grubiutkie placuszki, podawane z borówkami amerykańskimi i polane złocistym syropem klonowym. Idealne na leniwe sobotnie albo niedzielne śniadanie, kiedy jest wystarczająco dużo czasu na wszystko. Na zbieranie borówek w ogrodzie, na krzątanie się w kuchni i na wspólne poranne siedzenie przy stole też.
Składniki:
· 300 g mąki
· 40 g cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 300 ml mleka
· 200 g jogurtu
· 1 jajko
· 75 g stopionego masła
· olej do smażenia
· borówki amerykańskie
· syrop klonowy
Zmiksować mleko, jogurt, jajko i masło. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Wszystko zmiksować tak, aby powstała gładka, dosyć gęsta masa.
Na rozgrzanym na patelni oleju wylewać łyżką masę formując placuszki. Smażyć na złoto z każdej strony. Podawać z borówkami amerykańskimi i syropem klonowym.
Na rozgrzanym na patelni oleju wylewać łyżką masę formując placuszki. Smażyć na złoto z każdej strony. Podawać z borówkami amerykańskimi i syropem klonowym.
Smacznego!
Przepis: White Plate
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz