Scroll down for English
Mój brat cioteczny ma urodziny. Zaplanowałam sobie, że zrobię dla niego jego ulubione ciasteczka – włoskie cantuccini z kandyzowanym imbirem i orzeszkami pinii. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Najlepiej piecze mi się w nocy. Zrobiłam podwójną porcję i ostatnie ciasteczka wyciągnęłam z piekarnika koło pierwszej. Zapełniłam nimi pudełko na prezent, puszkę na ciasteczka, które odkładam z nadzieją, że zostaną na później i jeszcze całą miskę – do schrupania na teraz. I na jutro do kawy.
Składniki:
· 225g cukru pudru
· 225g mąki pszennej
· 1 płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia
· 2 duże jajka
· 100g rodzynek
· 100g kandyzowanego imbiru (w małych kawałkach)
· 100g prażonych orzeszków pinii
Orzeszki, rodzynki i imbir obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie lepiły. Pozostałą mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Usypać kopczyk, zrobić w nim dołek i wbić do środka jajka. Zagnieść miękkie ciasto. Dodać do niego bakalie i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na trzy kawałki i z każdego uformować wałeczek o średnicy ok. 3 cm. Piec w temp. 180°C przez 15 min. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i pokroić wałeczki na kawałki o szerokości 1cm. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze i podpiekać jeszcze przez 7 min. na najwyższym poziomie piekarnika, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić ciasteczka, żeby stały się chrupiące.
It’s
my
cousin's birthday. I planned to make for him his favorite cookies - Italian cantuccini with
candied ginger and pine nuts. And I did, as I decided. The best time for baking
is night. I made a double portion and the last cookies came out of the oven about
one in the night. I filled with them a gift box, can for cookies, hoping that
it will be for later, and the whole bowl, to nibble for now. And of course for coffee tomorrow.
Ingredients:
·
100g raisins
·
100g candied ginger (in small pieces)
·
100g pine nuts
·
180g icing sugar
·
250g plain flour
·
1 tablespoon baking
powder
·
2 eggs
Raisins, ginger and pine nuts sprinkle with a
small amount of flour,so they aren’t sticky. Sift the remaining flour through a
sieve and mix with baking powder and powdered sugar. Make a hole in dry
ingredients and add eggs. Knead a soft dough. Add the raisins, ginger and pine
nuts and knead again. Divide the dough into four parts and from each form a roll with a diameter of approx. 3 cm.
Line the baking tray with baking paper and bake at temp. 180°C for 15 min. Then
remove from the oven and cut rolls into slices with a width of 1cm. Arrange cookies
in one layer on a baking sheet and bake for another 7 minutes, until they are
golden brown. After baking let the cookies cool to become crispy. Given recipe
makes 80-100 cantuccini.
Enjoy!
Przepis / Recipe: Katalog kuchi HTH / HTH Kitchen Catalogue