Scroll down for English
Jakiś czas temu
odwiedziłam moją przyjaciółkę Ulę. Kiedy Pestka, uroczy piesek Uli, opanowała
pierwszą falę radości z okazji moich odwiedzin, usiadłyśmy sobie wygodnie kawą
i miseczkami budyniu. Ale nie był to zwykły budyń. Był to budyń czekoladowy z
kaszy jaglanej. Zdrowy budyń! Pod czujnym i proszącym wzrokiem psa, zjadłyśmy
nasze porcje budyniu, a Pestka musiała obejść się smakiem.
Jakiś czas później Aloha
poprosiła mnie o przygotowanie przepisu zgodnego z ich filozofią do ich magazynu ze zdrowymi przepisami. Od razu
wiedziałam, że ten budyń będzie idealny – i zdrowy i przynoszący radość. To
jest ten rodzaj zdrowego deseru, który warto zrobić.
Składniki:
·
½ szkl. kaszy jaglanej
·
1 szkl. mleka
·
10 daktyli
·
4 łyżki kakao
·
szczypta soli
·
1 łyżka miodu
Kaszę przelać wrzątkiem,
a następnie zimną wodą i powtórzyć. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na średnim ogniu około
15 min. aż kasza wchłonie całe mleko. Wtedy zdejmujemy garnek z palnika i
zostawiamy kaszę pod przykryciem na ok. 10 min. Daktyle zalewamy gorącą wodą i
zostawiamy na 10 min. Wszystkie składniki wrzucamy do misy malaksera i
miksujemy na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęsta można dodać wodę, w której moczyły się daktyle. Jeżeli będzie za mało słodki można dodać więcej miodu. Zmiksowany budyń wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Smacznego!
Some time ago I visited my friend Ula. When
Pestka, Ula’s cute dog, got over the first wave of joy because of my visit, we
sat comfortably with cups of coffee and pudding. But it was not ordinary
pudding. It was a chocolate pudding made from millet. Healthy pudding! Under
the watchful and pleading eyes of dog, we ate our dessert. Pestka couldn’t do
anything but watching.
Some time later, I was introduced to Aloha's healthy recipe magazine and I decided that
this pudding is perfect - healthy and bringing happiness. This is a kind of a healthy
dessert definitely worth preparing.
Ingredients:
·
½ cup millet
·
1 cup milk
·
10 dates
·
4 tablespoons cocoa
·
pinch of salt
·
1 tablespoon honey
Rinse millet with boiling water and then with cold
water and repeat all. In this way, we get rid of bitterness. Pour millet into
the pot, add milk and cook over medium heat for about 15 minutes until millet absorbs
milk. Remove the pot from the heat and leave covered for approx. 10 min. Soak
the dates in hot water for 10 minutes. Place all the ingredients in a food
processor and mix them until smooth. If it is too thick add water from soaking
the dates. If it is not sweet enough, you can add more honey. Mixed pudding cool
in the fridge for at least 1 h.
Enjoy!