Moja wiosna wpadła z
impetem przez uchylone okno w samochodzie. Uderzyła zapachem i powiewem
świeżości, który zabłąkał się koło mojej szyi bawiąc się włosami. Nie pozwoliła
mi zamknąć okna, chcąc powiedzieć, że zostaje na dłużej. I została. Widziałam
ją później w różowych płatkach kwiatów, którymi obsypane było jedno jedyne
drzewko rosnące pośród wciąż jeszcze burego otoczenia. Odbijała się w oczach
ludzi patrzących w słońce, które malowało różowe smugi na błękitnym niebie i
wracała do mnie w ich uśmiechach. Budziła mnie dźwiękami piosenek, które ciągle
i w kółko chodzą mi po głowie i sprawiają, że moje ręce i nogi zaczynają żyć
własnym życiem. Czułam ją, kiedy śmiałam się z mamą, po tym jak uświadomiłyśmy
sobie, że zapomniałyśmy zrobić tort na rodzinną imprezę urodzinową i zgodnie
stwierdziłyśmy, że w roladę czekoladową też można wbić świeczkę. Dzień dobry,
Wiosno!
Składniki na biszkopt:
·
50 g masła
·
25 g mąki pszennej
·
25 g mąki ziemniaczanej
·
25 g kakao
·
4 jajka
·
2 żółtka
·
125 g cukru pudru
·
2 łyżki porto
Składniki na krem:
·
120 g gorzkiej czekolady
·
150 g masła
·
6 łyżek cukru
·
3 żółtka
Składniki na polewę:
·
120 g gorzkiej czekolady
·
35 g masła
·
55 ml śmietanki kremówki
·
cukier puder do posypania
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną
pianę. Wszystkie żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę. Oba rodzaje mąki
oraz kakao przesiać przez sitko i dodać do żółtek. Masło rozpuścić, dodać do masy
i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać
delikatnie łyżką. Prostokątną formę o wymiarach ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem
do pieczenia i natłuścić go masłem. Masę wylać na papier i piec przez ok. 12
min. w piekarniku nagrzanym do 170˚C. Po upieczeniu odstawić biszkopt do wystygnięcia.
Krem:
Czekoladę i masło rozpuścić
razem na parze i odstawić do ostygnięcia. Cukier zagotować z 3 łyżkami wody,
tak aby powstał syrop. Żółtka miksować stopniowo dodając do nich syrop cukrowy.
Kiedy masa będzie gładka i kremowa dodać do niej przestudzoną czekoladę i zmiksować.
Jeżeli krem będzie zbyt rzadki należy wstawić go do lodówki na ok. 15 min.
Polewa:
Czekoladę i masło rozpuścić
razem na parze i odstawić do ostygnięcia. Ostudzoną czekoladę zmiksować z
kremówką na gładką masę.
Ostudzony biszkopt oddzielić
od papieru do pieczenia i skropić porto. Całość posmarować kremem i zwinąć wzdłuż
dłuższej krawędzi. Gotową roladę posmarować polewą, tak aby utworzyła nierówną
powierzchnię i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
In English:
My spring came up vigorously by the open window in the car. I was hit by
the smell and breath of fresh air that strayed near my neck playing with hair.
She didn’t let me close the window, trying to say that she comes here for good.
And she did. I saw her later in the pink petals of flowers on the single tree
growing in the middle of still grey surrounding. She reflected in the eyes of
people looking at the sun, that painted pink smudges in the blue sky, and she returned
to me in their smiles. She woke me up with sounds of songs that are constantly in my head, making my hands and feet living
their own lives. I felt it when I was laughing with my mom, after we realized
that we forgot to make a birthday cake for a family party and when we happily decided
to put a candle in chocolate roll. Hello, Spring!
Ingredients for the sponge cake :
·
50 g butter
·
25 g wheat flour
·
25 g potato starch
·
25 g cocoa
·
4 eggs
·
2 egg yolks
·
125 g icing sugar
·
2 tablespoons porto
Ingredients for the cream :
·
120 g dark chocolate
·
150 g butter
·
6 tablespoons sugar
·
3 egg yolks
Ingredients for the topping :
·
120 g dark chocolate
·
35 g butter
·
55 ml double cream
·
powdered sugar to
sprinkle
Sponge cake:
Beat the whites to stiff peaks. All yolks mix with the sugar until smooth.
Both types of flour and cocoa sift through a sieve and add to the egg yolks. Melt
butter, add it to the dough and mix everything together. At the end add egg whites and mix gently with a spoon. Rectangular
form of approximately 30 x 40 cm line with baking parchment paper and grease it
with butter. Pour the mass out on paper and bake for about 12 minutes in oven
preheated to 170˚C. After baking aside the sponge cake to cool.
Cream :
Melt chocolate and butter together over a hot water bath and set aside to
cool. Boil sugar with 3 tablespoons of water to have a syrup. Mix yolks adding
gradually the sugar syrup . When the mixture is smooth and creamy add the
chocolate and mix. If the cream is too rare put it in the fridge for about 15
minutes .
Glaze :
Melt chocolate and butter together over a hot water bath and set aside to
cool. The cooled chocolate mix with double cream until smooth.
Cooled sponge cake separate from the baking paper and drizzle with porto. Spread
cake with cream and roll along the long edge. Spread the roulade spread with
icing in the way to create an uneven surface and sprinkle with powdered sugar.
Enjoy!
Przepis / recipe:
Agnieszka Kręglicka