Czasami wstaję rano i po
prostu nie mam ochoty przygotowywać śniadania. Wychodzę do ogrodu i zrywam garść malin. Są
duże, różowo-czerwone i słodkie. Pyszne! Ale jak na śniadanie, to trochę za
mało. Zaczynam więc chodzić po kuchni. Zaglądam do lodówki, sprawdzam co jest
na półkach. Po kolei od góry do dołu, a potem jeszcze drzwiczki – może tam jest
coś na co właśnie mam ochotę. Sprawdzam co jest na blacie przy oknie, co pod
roletą, zaglądam do szuflady z kaszami i suszonymi owocami, do spiżarni – dziś
nie mam ochoty na rybkę z puszki, a potem znowu do lodówki. Kręcę się jeszcze
chwilę po kuchni i w końcu decyduję się pójść na łatwiznę i przy okazji trochę
zaszaleć. Bo czy nie jest fantastycznie zjeść deser na śniadanie? Wyciągam
kawałek ciasta, które zostało po imieninach dziadka, zaparzam mocną herbatę
migdałowo-różaną i śniadanie gotowe!
To ciasto warstwowe jest
inne niż wszystkie. Cieniutkie warstwy waniliowo-kakaowe wyglądają po prostu
rewelacyjnie. W smaku przypomina trochę sękacz. Dla ambitnych i cierpliwych, bo
robi się je chwilę, ale piecze dość długo. Warto!
Składniki na ciasto:
·
250 g masła
·
150 g mąki
·
100 g skrobi kukurydzianej
·
250 g cukru
·
7 jajek
·
szczypta soli
·
2 łyżki gorzkiego kakao
·
1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na polewę:
·
200 ml śmietanki kremówki 36%
·
200 g gorzkiej czekolady
·
1 łyżka masła
·
do przybrania małe czekoladowe kuleczki z mlecznej, gorzkiej
i białej czekolady
Mikserem utrzeć masło z
cukrem na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek. Dodawać po jednym żółtku do
masy i miksować. Następnie dodać całą mąkę i dobrze zmiksować. Białka ubić z
solą na sztywną pianę w oddzielnej misce. Białka dodawać powoli do masy
ostrożnie mieszając łyżką. Gotową masę podzielić na dwie równe części
przekładając do dwóch misek. Do jednej dodać kakao, a do drugiej esencję waniliową.
Obie masy wymieszać oddzielnymi łyżkami.
Piekarnik nagrzać do 200˚C
i włączyć górny grill. Przygotować
tortownicę o średnicy około 20 cm. Nałożyć dwie łyżki kakaowej masy i
rozprowadzić równo w tortownicy. Ciasto piec przez 2-3 minuty na górnej kratce.
Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozprowadzić dwie łyżki waniliowej masy. Piec
przez 2-3 minuty. Postępować tak aż obie masy się skończą. Warstwy powinny być
bardzo cienkie, ciasto powinno jedynie
przykrywać całą poprzednią warstwę.
Kiedy ciasto będzie
stygło przygotować polewę. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić z
masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, aż wszystkie składniki połączą się w
gładką masę. Ostudzone ciasto polać ze wszystkich stron polewą. Zanim polewa
zastygnie ozdobić ciasto czekoladowymi kuleczkami.
Smacznego!
Przepis: La Reposteria de Miguel
piękny :) od samego patrzenia mam ochotę "wciagnąć" polowe:) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWow, ale fajny przepis ! Mega mnie zaskoczyło że obie warstwy sa pieczone, ale kreatywnie: ) Super ! Kojarzy mi się z senkaczem ; )
OdpowiedzUsuńojej, ale rewelacyjnie wygląda! aż się boję myśleć jak smakuje! i ta gruba warstwa polewy do tego!
OdpowiedzUsuńCudne ciacho!
OdpowiedzUsuńAlez elegancki! Zrobisz mi taki na urodziny? :)
OdpowiedzUsuńJasne! A kiedy masz urodziny Maggie? ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały i jak pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Choć zajmuje chwilę, to chyba warto się poświęcić dla takiego efektu :)
OdpowiedzUsuńBardzo pracochłonne, ale za to jaki efekt;) Świetne;)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu bajecznie, te warstwy robią zdecydowanie wrażenie :)
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam, rewelacja. Dodałam olejku rumowego , pycha. Przepis bajka:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuńdobry ... sękacz... ale nie tort. Na tort za suuuuche. za dużo też czekolady, jedna tabliczka w zupełności wystarczy, przy dwóch staje się za ciężki... ładnie się prezentuje, proso się robi, jednak lepiej zamiast cukru dodać cukier puder(mniej miksowania) przy zwykłym cukrze myślałam że mi mikser padnie:((((
OdpowiedzUsuńogółem sękacz na 6+
tort najwyżej na 2=
To zdecydowanie nie jest tort, ale ciasto :) Mój mikser nie miał problemów z miksowaniem mas. I wydaje mi się, że żółtka i masło zmiksowane z cukrem pudrem inaczej smakują niż z cukrem krystalicznym. Ale i tak cieszę się, że wypróbowałaś ten przepis, w końcu i tak często wprowadza się autorskie ulepszenia ;)
UsuńWitam. Jak długo powinno się piec ciasto po nałożeniu ostatniej warstwy?
OdpowiedzUsuńOstatnią warstwę należy piec też przez około 3 min. Ale najlepiej sprawdzać kiedy ostatnia warstwa przestanie być płynna i będzie sucha czyli upieczona :)
Usuńbardzo ciekawy pomysł, ciasto wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda trochę jak ciasto naleśnikowe, ale w smaku jest pewnie zupełnie inne - przekonam się o tym w wolnej chwili i pewnie dorzucę coś do przepisu od siebie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
u nas przetestowany na urodziny córeczki! Świetny!
OdpowiedzUsuńhttp://instagram.com/p/eA1QFmL7aX/
To bardzo się cieszę, Aniu :)
UsuńA ja mam pytanie ... czy zamiast skrobi kukurydzianej można dodać zwykłą- ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuńEwo, nigdy nie robiłam z mąką ziemniaczaną, ale wydaje mi się, że ciasto i tak wyjdzie po tej zamianie. Ja bym śmiało tak zrobiła :)
UsuńMożna użyć bez problemu mąki ziemniaczanej. Zamiast esencji waniliowej użyłem rumowej, a dzisiaj zamierzam zrobić tak samo tylko skropić go dodatkowo rumem, aby był nieco bardziej wilgotny.
OdpowiedzUsuńJa oblewam gorzką czekoladą i zatapiam na obrzeżach takie rodzynki w czekoladzie z paczki. Tych kulek nie mogłem dostać.
Super :) Z rodzynkami też pewnie wychodzi pysznie :)
Usuńwygląda świetnie, ale wykonania się obawiam :(
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale <3
OdpowiedzUsuńciekawie wygląda i bardzo kusi :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńprawie jak torcik :)
OdpowiedzUsuńSuper <3
OdpowiedzUsuńTe ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńWszystko super tylko te kalorie!
OdpowiedzUsuń