Scroll down for English
Z tym ciastem miałam
problem. A raczej z jego nazwą. Moja mama robi je od lat. I ja też chętnie je
przygotowuję. Ale u nas funkcjonuje ono pod nazwą „sernik kolorowy”. Mimo, że
ani grama sera w nim nie ma. Natomiast moja ciocia i siostra cioteczna nazywają
to ciasto „śmietanowcem”. Ale ja wiem, że tej nazwy nigdy nie będę w stanie
zmienić, bo siła przyzwyczajenia jest ogromna. I dla mnie to już zawsze będzie
„sernik kolorowy”.
Składniki:
·
1l śmietany 18%
·
210g cukru
·
5 łyżeczek żelatyny
·
skórka otarta z 1 cytryny
·
sok z 1 cytryny
·
2 łyżki kakao
·
1 łyżeczka esencji waniliowej
·
1 paczka galaretki z owoców leśnych
·
1-1,5 szkl. świeżych jagód
Żelatynę rozpuścić w ½
szklanki zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje uzupełnić szklankę wrzącą wodą
i dobrze rozmieszać. Letnią żelatynę połączyć ze śmietaną i cukrem i zmiksować. Śmietanę
podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać esencje waniliową, do drugiej
kakao, a do trzeciej sok i skórkę z umytej w gorącej wodzie cytryny.
Tortownicę o średnicy ok.
21 cm obłożyć od zewnątrz folią aluminiową. Wylać do formy warstwę waniliową i
wstawić do lodówki na ok. 30 min., żeby trochę stężała. Następnie wylać masę
kakaową i ponownie wstawić do lodówki na 30 min. Na koniec wylać masę cytrynową
i wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę i odstawić, żeby zaczęła tężeć.
Kiedy galaretka będzie lekko tężała wylać ją na ciasto. Do galaretki wsypać jagody
tak, żeby pokryły cały wierzch i wstawić do lodówki na minimum 2h.
Smacznego!
In English:
I have a problem with this cake. Or
rather, with its name. My mom prepares it for years. And I'm also glad to
prepare it. But in my family we call it with the name "colorful
cheesecake". Although not a gram of cheese is being used in it. My aunt
and cousin call this cake "sourcream cake". But I know that this name
will never be changed, because the force of habit is great. And for me it will
always be "colorful cheesecake".
Ingredients:
·
1l sour cream 18%
·
210 g sugar
·
5 teaspoons gelatin
·
zest from 1 lemon
·
juice from 1 lemon
·
2 tablespoons of cocoa
·
1 teaspoon of vanilla
extract
·
1 packet of strawberry
jelly powder
·
1-1,5 cups fresh
blueberries
Dissolve gelatin in ½ cup of cold water. When the gelatin swells fill the glass
up with boiling water and stir well. Combine gelatin with sour cream and sugar, mix it and
divide into three equal parts. To one add vanilla essence, to second cocoa, and
to third add juice and lemon zest.
Cake tin with a diameter of about 21 cm wrap outside with aluminum foil.
Pour into a form layer of vanilla mass and refrigerate it for about 30 minutes,
so it can harden. Then pour the cocoa mass and again refrigerate for 30
minutes. At the end pour lemon mass and
refrigerate. Prepare the jelly and set aside to start solidifying. When the
jelly is slightly harden pour it on the
cake. Place berries in the jelly so that they cover the entire top and
refrigerate the cake for at least 2 hours.
Enjoy!
Wygląda znakomicie! Na pewno jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Dziękuję :)
Usuńśmietana słodka czy kwaśna??
OdpowiedzUsuńŚmietana ma 18% i jest kwaśna, jak do zup.
UsuńWygląda fantastycznie! Na pewno jest bardzo smaczne. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńA co z tym cukrem bo domyslam sie ze trzeba go dodac do smietany zeby nie byla kwasna.Jesli mozesz to napisz gdzie go faktycznie dodac bo przepis jest nie pelny
OdpowiedzUsuńDziękuję, nie zauważyłam, że pominęłam cukier. Dodajemy go do śmietany na początku. Już poprawiłam przepis.
Usuńale ładnie wygląda, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności
OdpowiedzUsuń