Kuleczki musiały odczekać swoje, zanim je tu pokazałam. A "swoje" w tym wypadku oznacza moją gorączkę spowodowaną przeziębieniem, które przyjaciółka pieszczotliwie nazwała wrednym. Bywa i tak. Ale skoro już trochę lepiej się czuję i wystarczająco się za tym wszystkim stęskniłam, to piszę.
Kuleczki powstały na rocznicę rodzinnej firmy. Nie pamiętam dokładnie kiedy pierwszy raz je robiłam. I skąd wzięłam pomysł. Ale często robiłam trzy wersje - ziołowe, orzechowe i czosnkowe. Kuleczki idealnie sprawdzają się jako finger food. Można też rozsmarować je na kanapce. Co kto lubi.
Składniki na kulki orzechowe:
· 125 serka typy Philadelphia
· 100 g orzechów włoskich
· szczypta soli
Orzechy bardzo drobno posiekać. Ja użyłam malaksera – sprawdza się idealnie. 1/3 orzechów wymieszać z serkiem i doprawić solą. Pozostałe orzechy wysypać na talerz. Z serka formować niewielkie kulki ok.1,5cm średnicy i obtaczać je w orzechach.
Składniki na kulki ziołowe:
· 125 serka typy Philadelphia
· ½ pęczka bazylii
· ½ pęczka szczypiorku
· kilka gałązek pietruszki
· szczypta soli
Zioła umyć i dokładnie osuszyć. Następnie drobno posiekać. Tu najlepiej sprawdzi się nóż, ponieważ przy szatkowaniu nożem zioła pozostaną suche. 1/3 ziół dodać wymieszać z serkiem i doprawić solą. Pozostałe zioła wysypać na talerz. Z serka formować niewielkie kulki ok.1,5cm średnicy i obtaczać je w ziołach.
Z podanych proporcji powinno wyjść po około 15 -20 sztuk. Dobrze, żeby przed podaniem kulki, zarówno ziołowe jak i orzechowe, postały trochę w lodówce. Wtedy stężeją i będą smaczniejsze.
Smacznego!
śliczne te kuleczki, dla każdego coś miłego:)
OdpowiedzUsuńja też robię kuleczki serowe w otoczce orzechowej, paprykowej, pieprzowej i ziołowej korzystając z twarogu (0,5kg) i serka FETA (1 opak.)i 3 łyżek majonezu - polecam bo bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDzięki, będę musiała wypróbować kulki w wersji z fetą :)
OdpowiedzUsuń