Mam problemy z komputerem
i trochę mi zajmuje tworzenie kolejnych postów, ale to wcale nie znaczy, że
trzymam się z daleka od kuchni. Wręcz przeciwnie! Dlatego teraz będą trochę
spóźnione przepisy Wielkanocne. Może przydadzą się w przyszłym roku ;)
Zacznę klasycznym
mazurkiem kajmakowym, chociaż w tej wersji był robiony przeze mnie po raz
pierwszy. Moja mama zawsze robiła mazurek chałwowo - kajmakowy. Był bardzo
smaczny, ale też bardzo ładnie jego nadzienie wylewało się poza ciasto, więc
bez łyżeczki bądź widelczyka nie było sensu się do niego dobierać. Dlatego w tym
roku wspólnie z mamą zdecydowałyśmy się na bardziej klasyczną wersję, bez użycia
chałwy. No i wyszedł bardzo smaczny! A raczej wyszły, bo zrobiłyśmy dwa nieduże
okrągłe mazurki. A przepis został zapisany w notesie, bo na pewno będziemy go
robić znowu, kiedy przyjdą kolejne Święta Wielkiej Nocy.
Składniki:
· 250 g mąki
· 160 g zimnego masła
· 100 g cukru pudru
· 2 żółtka
· ½ (ok. 250g) puszki słodzonego mleka skondensowanego
Żeby zrobić kajmak wstawiamy puszkę mleka skondensowanego do garnka z wodą i gotujemy przez 2-3h. Następnie odstawić do ostygnięcia. Puszkę otwierać dopiero kiedy wystygnie, bo inaczej może wybuchnąć. Mi tym razem wyszedł troszkę grudkowaty kajmak, ale jedząc go razem z kruchym spodem nie było czuć grudek, raziły mnie one bardziej wizualnie.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodać przesianą mąkę i szybko wyrobić. Uformować kulę, owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na około 1h. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto i rozwałkować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja robiłam je w formie okrągłej o średnicy 22 cm. Piec w 180°C przez 20 min. Ciasto jest gotowe kiedy jego brzegi się zarumienią. Następnie wyłożyć na ciasto masę kajmakową powstałą ze skondensowanego mleka. Można też użyć gotowej masy kajmakowej, ale takie masy często zawierają nierozpuszczone grudki cukru, przez co kajmak nie jest gładki. Gotowego mazurka udekorować według upodobań migdałami i suszonymi owocami.
Smacznego!
Przepis: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz